Ministerstva mají letos ušetřit 20 miliard na provozu a dotacích. ‚V jejich silách to je,‘ ujišťuje Jurečka

Najít v letošních výdajích ministerstev dohromady nejmíň 20 miliard korun úspor – takový úkol dal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) svým vládním kolegům. Mají na něj jen dva týdny. Zatím to vypadá, že chtějí šetřit hlavně na provozu a omezovat možná budou i některé dotace. Ministři nevylučují rušení některých míst, ke snižování platů se spíš nemají. O úsporách spolu ministři mluvili minulý týden, finálně by se měli shodnout příští týden.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna při projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

Marian Jurečka ve sněmovně (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zatímco o plánech na úspory energií má ministerstvo průmyslu a obchodu jasnou představu i pro příští roky, k tomu, jak uspoří další peníze ještě letos se zatím mluvčí vyjadřovat nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jany Karasové

„Letos dojde k dokončení rekonstrukce dvou budov s cílem snížení energetické náročnosti, kde se očekává úspora energií okolo 35 procent. Současně bude v tomto roce zahájena realizace návrhu energeticky úsporného projektu, který bude zahrnovat zbývající užívané objekty,“ ujišťuje mluvčí ministerstva Marek Vošahlík.

Ministerstvo financí navrhuje šetřit hlavně na provozu, výdajích na mzdy a také na dotacích.

Vláda žije v bublině. Reakce na úsporný balíček nepřipomínají ‚národní jednotu‘, soudí analytik

Číst článek

„Tento seznam úsporných kroků připravilo ministerstvo financí na základě dostupné znalosti jednotlivých rozpočtových kapitol, nicméně pro konečném rozhodnutí na konkrétních úsporách je třeba součinnosti kapitol a poskytnutí některých detailů z jejich strany. Případně zda je možné nevypsat některý dotační titul,“ říká mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Nad návrhy seděl ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS s vládními kolegy několikrát minulý týden. O hledání úspor se ministři bavili i na poradě ve čtvrtek ráno. Jednat by o tom měli znovu v úterý.

Ekonom: Prakticky nemožné

Podle Davida Klimeše, ekonoma a komentátora serveru Aktuálně.cz, bude složité peníze získat.

David Klimeš | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Podcast Vinohradská 12

„Ministr Stanjura doufá, že něco přihodí nejenom tradiční příjmy, jako je dividenda ČEZ a eurofondy, ale i ta hojně debatovaná windfall tax, daň z nadměrných zisků. Zároveň ale víme, že už úředníci ministerstva financí sami počítají s výrazně nižšími příjmy, než plánoval ministr Stanjura,“ soudí Klimeš.

„Ono škrtat již na probíhající rok, když jste v polovině, tak je prakticky nemožné. Koneckonců vlastně on to asi ví i pan ministr Stanjura,“ dodává.

Jurečka: Možné to je

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale ujišťuje, že najít peníze v silách ministerstev je. „Myslím si, že je v silách jednotlivých resortů abychom dokázali ještě v rámci běžných provozních výdajů najít úspory,“ komentoval závěry porady. 

Soudržnější než Klausova a Nečasova vláda. Fialův kabinet se kvůli škrtům nerozpadne, soudí politolog

Číst článek

Už dřív zároveň upozornil, že v jeho resortu už s některými výdaji rozhodně nemůže hýbat.

„Já už jsem národní dotační tituly prakticky vypnul v loňském roce, takže my už tady máme pouze dotační tituly, které znamenají například financování sociálních služeb, a tam prostě není možné v letošním roce počítat s nějakým snížením výdajů,“ tvrdí Jurečka.

Věda a výzkum

Podobný problém by představovaly i škrty ve výdajích na vědu, potvrzuje ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

„Na vědu a výzkum jde institucionální podpora do jednotlivých institucí, které mají svoje zaměstnance a svoje provozní náklady. Tam směřuje institucionální podpora. Největší prostředky jdou samozřejmě na vysoké školy a na Akademii věd. Dále taky na výzkumné organizace resortů, ale to jsou vše zavázané prostředky,“ shrnuje Langšádlová.

Místní rozvoj

ODS má máslo na hlavě, voliči to tušili. Stanjura je dispečer změn, ale nediktuje je, tvrdí novinář

Číst článek

A schválené peníze na dotacích se už nedají krátit ani v resortu pro místní rozvoj, říká jeho šéf Ivan Bartoš (Piráti).

„V tomto roce máme spoustu věcí zazávazkovaných, zároveň spravujeme program IROP (Integrovaný regionální operační program). Můžeme například pozdržet některé další výzvy, protože ty jsou plánovány až na celé období až do roku 2027,“ prohlásil.

Vnitro a snižování platů

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN zase odmítá snižování platů:

„Vždy je co nabídnout, nabízíme provozní věci, nabízíme omezení dotací na ministerstvu vnitra, ale podívejte se na náš resort, z 82 procent je náš rozpočet tvořen platy. Nějakých 18 zbylých procent jsou investice a provoz. Na těch se šetřit dá. Na platech jako takových si to v tuhle chvíli představit neumím. Samozřejmě snižování počtu úředníků už jsem přislíbil.“

Životní prostředí

A s omezením některých dotací nebo snížením nákladů na provoz chce letos začít i šéf resortu životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Spoléhá podobně jako ministerstvo průmyslu na úspory ve spotřebě energií, ale třeba i vody nebo pohonných hmot.

‚Méně o jednu velkou investici nebo dva mosty.‘ Kraje přijdou kvůli úsporám o miliardy na opravy silnic

Číst článek

Úředníci tak možná budou muset omezit služební cesty nebo si dvakrát rozmyslet, jaké materiály potřebují tisknout. Schválený rozpočet počítá za celý rok s deficitem 295 miliard korun.

Už v květnu dosahoval schodek více než 270 miliard korun a stal se tak nejhlubším rozpočtovým deficitem za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka. Vláda ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) ještě čeká na příjmy státní pokladny, například z dividendy ČEZ, mimořádných daní nebo unijních dotací.

Jana Karasová, jar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme