Obohacování uranu pro Dukovany bude zajišťovat francouzské Orano. Nahradí ruský TVEL

Obohacování uranu pro jadernou elektrárnu v Dukovanech bude nově zajišťovat francouzská firma Orano. Dosud měl tuto službu na starosti ruský TVEL. Společnost ČEZ uzavřela dohodu při návštěvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v České republice. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jde o druhou dohodu ČEZ s francouzskou firmou, ta zajišťuje obohacování uranu i v Temelíně.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:19 5. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

ČEZ jako provozovatel tuzemských jaderných elektráren loni rozhodl z bezpečnostních důvodů spojených s válkou na Ukrajině o výměně dodavatelů klíčových služeb pro provoz elektráren, které dosud poskytovaly ruské firmy.

Orano tak bude zajišťovat služby pro obohacování uranu. Dodavatelem paliva pak bude pro obě elektrárny americká společnost Westinghouse.

Vláda chce postavit víc jaderných bloků. Americkou firmu Westinghouse z tendru vyřadila

Číst článek

„Zajištění západního poskytovatele služeb obohacování uranu pro Dukovany je nejen důležitým krokem pro českou energetiku, ale i pro celou Českou republiku. Významně se tím dále posiluje energetická bezpečnost,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Spolupráce ČEZ s Orano nebude nová, obě firmy už dlouhodobě spolupracují v Temelíně. Nyní tak Orano rozšíří své služby i na Dukovany.

Dohodu obě firmy podepsaly během cesty francouzského prezidenta Macrona do Prahy. Jednat bude s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou (ODS), zúčastní se také česko-francouzského jaderného fóra v pražském Rudolfinu, jehož cílem je posílení bilaterální spolupráce zemí v jaderné energetice.

Soukromí vlastníci ČEZ zakládají spolek, chtějí bránit hodnotu svých akcií

Číst článek

Šéf Orana Nicolas Maes byl jedním z řečníků na jaderném fóru. Vedle obohacování uranu se Orano zaměřuje nově více i na přepracování vyhořelého jaderného paliva, které pro ní dříve zajišťovalo Rusko.

To se ale po agresi Ruska na Ukrajině změnilo. Francie ve svých reaktorech z menší části přepracované palivo dlouhodobě využívá. Pokud by Francouzská EDF získala zakázku na stavbu jaderných bloků v Česku, pak by mohla nabídnout i použití přepracovaného paliva.

Podle Maese se o tom ale bude jednat zvlášť. Francie má podle šéfa Orana cíl pro příští roky používat ve svých jaderných zdrojích až 30 procent přepracovaného paliva, dlouhodobě pak až sto procent.

ČEZ podle mluvčího Ladislava Kříže v současné době neplánuje používat přepracované palivo. „Jednání ani nevedeme,“ uvedl na dotaz Radiožurnálu.

Představitelé firmy Orano ČEZ podle Kříže informovali o dalších možnostech, tak i o přepracování paliva v jejich závodě La Hague. „Ale to je tak vše,“ uzavřel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme