Soukromí vlastníci ČEZ zakládají spolek, chtějí bránit hodnotu svých akcií

Minoritní akcionáři polostátní společnosti ČEZ se rozhodli založit spolek, který bude chránit hodnotu jejich akcií. Ta se v posledních dvou letech podle nich snížila či neúměrně kolísá kvůli nejistotě, zda vláda podíl 30 procent minoritních akcionářů v ČEZ vykoupí, nebo ne.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

Minoritáři založili skupinu na síti X s názvem ČEZ Minoritní akcionáři, do které se přihlásilo už 1800 lidí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dalším důvodem nespokojenosti minoritních vlastníků je také zavedení takzvané windfall tax se sazbou 60 procent na mimořádné zisky, která platí od loňského roku kvůli energetické krizi.

Rekordní hodnota českých akcií by mohla dále růst, odhadují analytici. Většímu posílení brání ČEZ

Číst článek

Nejvíc na windfall tax odvedl státu právě ČEZ, který ale zároveň platil loni i největší odvody z takzvaných nadměrných tržeb z výroby elektřiny. Strop pro odvod této tržby vláda sice určila pro všechny výrobce elektřiny, nejníže ho ale dala na výrobu jaderných elektráren, které vlastní pouze ČEZ.

„Jsme dohodnuti, že se jako minoritní akcionáři sdružíme tak, abychom mohli hájit svá práva a zájmy. Hledáme proto nejvhodnější formu a chystáme konkrétní kroky a výstupy,“ řekl Českému rozhlasu jeden z iniciátorů spolku a minoritní akcionář ČEZ Pavel Grünfeld.

Minoritáři zatím založili skupinu na síti X s názvem ČEZ Minoritní akcionáři, do které se přihlásilo už 1800 lidí. Během tohoto týdne chtějí vydat petici a příští týden zveřejnit otevřený dopis představenstvu ČEZ, vládě a dát ho na vědomí také České národní bance.

Ochrana zájmu minoritářů

„Její dohled podle nás v případě ČEZ nefunguje,“ uvedl Gründfedl na adresu centrální banky, která dohlíží na kapitálový trh, například zda nedochází k manipulacím s kurzem akcií.

„Situaci všichni považujeme za velmi vážnou, poslední kapkou bylo prohlášení ministra financí Stanjury o platnosti windfall tax i pro rok 2024 z minulého týdne, ačkoliv pominuly veškeré dříve deklarované důvody k jejímu zavedení. Už finálně přetekl pomyslný pohár naší trpělivosti a tolerance,“ dodal Grünfeld s tím, že minoritáři chtějí své zájmy hájit všemi dostupnými prostředky.

S rozpočtem státu pomohl hlavně ČEZ, EU a firemní daně, čočku dostal od bank

Číst článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nejprve na začátku roku uvedl, že o předčasném ukončení windfall tax schválené vládou původně na tři roky, tedy až do roku 2025, se bude rozhodovat podle definitivního uzavření hospodaření státu za loňský rok, koncem března.

Minulý týden ale Stanjura v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že zrušení windfall tax není v tomto roce realistické, ale že pro rok 2025 by už daň platit nemusela.

Windfall tax a dividendy

Loni stát dotoval dodavatelům energií stropy na ceny elektřiny a plynu právě z výběru mimořádné daně a odvodů z nadměrných tržeb, tyto dotace cen ale přesáhly mimořádné příjmy státu zhruba o 18 miliard korun.

Drtivou většinu příjmů přitom získal stát od ČEZ, ačkoliv windfall tax se vztahuje i na obchodníky s energiemi, petrolejáře a šest největších bank. Podle údajů ministerstva financí vynesla mimořádná daň zhruba 39 miliard korun, 18,5 miliardy korun pak šlo do státního rozpočtu z odvodu z nadměrných příjmů při výrobě elektřiny.

Letos plánuje stát na windfall tax vybrat zhruba 17 miliard korun, což by pokrylo loňský osmnáctimiliardový deficit výdajů na cenové stropy energií. 

Podle minoritářů je ale potřeba do příjmů státu připočítat i mimořádně vysokou dividendu ČEZ. Státu vynesla celkem 54 miliard korun.

‚Konfiskace majetku‘

Jaké konkrétní kroky kromě petice a otevřeného dopisu chce spolek nespokojených akcionářů ČEZ udělat, zda chce například na stát nebo vedení ČEZ podat žalobu, zatím není zcela zřejmé.

Zlepšený odhad. Letošní výnos z windfall tax a odvodu bude 64,5 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí

Číst článek

Členové ale budou chtít podle výsledků ČEZ, které má zveřejnit firma na konci března, spočítat případnou škodu právě odvodem windfall tax a nadměrných tržeb z výroby. 

„Budeme zvažovat i možnosti, jak dát svou nespokojenost najevo nějakými akcemi před volbami nebo při květnových volbách do Evropského parlamentu svým hlasováním,“ uvedl Grünfeld.

Proti windfall tax a jejímu pokračování i letos, i když energetická krize již pominula, protestuje také známý minoritní akcionář ČEZ, spolupracovník finanční skupiny J&T Michal Šnobr.

Na síti X například v minulých dnech napsal, že letos už windfall tax nebude žádná mimořádná daň, ale „stane se nástrojem konfiskace majetku jedné společnosti, resp. majetku 30 % menšinových akcionářů“.

Šnobr je se zakladateli spolku v kontaktu, jeho spolupráce by ale měla být jen externí. Neměl by tedy být členem. „Jsme domluveni s ostatními na prvních schůzkách,“ potvrdil pro Český rozhlas.

Vláda bez plánu

Stejně jako ostatním minoritářům mu vadí i lavírování vlády kolem výkupu minoritních akcií v ČEZ, v němž ministerstvo financí drží majortiních 70 procent. Premiér Petr Fiala už v roce 2022 uvedl, že stát bude chtít získat do své výlučné kontroly výrobní zdroje elektřiny.

Expert: Zkratky, že zestátnění ČEZ znamená levnou elektřinu, se dobře poslouchají. Realita je ale jiná

Číst článek

Žádný plán ale doposud zveřejněn nebyl. Vláda také navrhla úpravu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, známou také jako Lex ČEZ. Novela, respektive jeden vložený paragraf do celkové novely, měl usnadnit majoritnímu akcionáři rozdělení firmy. Po kritice a podezření z neústavnosti příslušného paragrafu ale nakonec koalice od této úpravy ve sněmovně upustila.

Minoritních akcionářů ČEZ je celkem zhruba 150 tisíc. Akcie ČEZ stála v polovině roku 2022 na pražské burze zhruba 1200 korun, nyní stojí kolem 800 korun.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme