Nizozemský terminál za rok odbavil 21 lodí s plynem pro Česko. Podle ČEZ to je 27 procent loňské spotřeby

Terminál v nizozemském Eemshavenu odbavil za první rok svého provozu pro Českou republiku 21 lodí. Bylo v nich kolem dvou miliard metrů krychlových plynu, což odpovídá zhruba 27 procentům loňské tuzemské spotřeby. Informovala o tom společnost ČEZ, která má terminál v pronájmu. Podle ní byl v dodávkách do terminálu zcela vyloučen plyn z Ruska, většinu z nich tvořily lodě z USA.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terminál v nizozemském Eemshavenu

Terminál v Eemshavenu | Foto: Jochen Tack | Zdroj: Reuters

Terminál v Eemshavenu zahájil provoz před rokem v polovině září. Tehdy šlo o první terminál na zkapalněný zemní plyn spuštěný v Evropě od začátku války na Ukrajině.

Čekají nás ještě dvě složité zimy, tu nejtěžší už máme za sebou, uklidňuje speciální vyslanec Bartuška

Číst článek

Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Česko, což je asi třetina české roční spotřeby.

Česká republika, respektive společnost ČEZ, má kapacity v terminálu pronajaté do roku 2027. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie.

„Terminál funguje podle našich představ a přispívá k zásobování plynem naší země i celého regionu. Důležité také je, že žádný plyn dovážený do Eemshavenu nepochází z Ruska, což je přímo zakotveno ve smlouvách,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Podle něj včasné zajištění kapacity v terminálu bylo během energetické krize klíčové pro zajištění dostatečných zásob plynu nejen na loňskou zimu, ale i příští roky.

Nezávislost na ruském plynu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) zdůraznil, že české kapacity v terminálu umožnily úplné omezení závislosti na ruském plynu.

Ceny elektřiny o pětinu nižší než vládní strop. E.ON se přidává ke společnostem zlevňujícím elektřinu

Číst článek

„Stále nám vystačí dovoz plynu z Norska nebo právě z terminálů LNG, jako je ten v Eemshavenu. České zásobníky plynu jsou nyní naplněny na 97 procent, a my jsme tak dobře připraveni na následující topnou sezonu,“ podotkl Síkela.

Během letošního léta a podzimu se provoz terminálu soustředí na přípravu na další topnou sezonu a pojištění bezpečnosti dodávek, uvedl ČEZ.

Jde například o připojení alternativních zdrojů tepla pro ohřívání LNG v zimě, kdy budou instalovány nové plynové kotle jako záloha pro dodávky z blízké teplárny.

Předpokládaná dodávka plynu

Do konce roku pak společnost ČEZ předpokládá dodávku téměř jedné miliardy metrů krychlových plynu do sítě.

Manažer Centropolu: Ceny energií bych si na tři roky dopředu nefixoval. Neviděl jsem to ani v Německu

Číst článek

„Většina lodí k nám připlouvá ze Spojených států, z terminálů v Louisianě a v Texasu. Postupně ale seznam našich dodavatelů rozšiřujeme, takže k nám dorazily také lodě z Jižní Ameriky a Afriky. Do konce roku očekáváme příjezd dalších devíti lodí,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Terminál tvoří dvě plavidla, která umožňují skladování LNG a jeho zplyňování. Do terminálu se dováží zkapalněný zemní plyn na speciálně upravených tankerech. Ten se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vtláčí do soustavy přepravních plynovodů.

Po loňském zářijovém spuštění terminálu v Eemshavenu byly zprovozněny také další LNG terminály v německém Brunsbüttelu, Lubminu a Wilhelmshavenu.

Zástupci ČEZ už v minulosti avizovali, že prověřují možnosti získání dalších potenciálních kapacit v některém z připravovaných terminálů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme