Za ruský plyn se nebude platit v rublech hned. ‚Každý den nám umožňuje doplnit zásobníky,‘ říká expert

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz se dohodli, že o dodávkách ruského plynu za rubly bude jednat skupina expertů. Nákup v rublech by zkomplikoval přístup k surovině. „Nevíme, kdy dojde k případnému odstavení dodávek plynu, ale každý den navíc nám umožňuje doplňovat zásobníky. A to se počítá. Teď bude klíčové, jestli stávající zásoby budou stačit na zbytek sezony bez nějakého omezení,“ hodnotí analytik Oldřich Sklenář.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ruský plyn, energie, energetika

Ruský prezident Vladimir Putin a německý kancléř Olaf Scholz se dohodli, že o dodávkách ruského plynu za rubly bude jednat skupina expertů (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Moskva požadovala platby za plyn v rublech proto, aby zmírnila dopady sankcí, kterým čelí kvůli své invazi na Ukrajině. Že nejde o okamžité nařízení, potvrdil ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plyn z Ruska do Evropy i nadále zatím proudí

K tomu, že mají o další podobě plateb jednat experti Ruska a Německa, je ale skeptický ekonom Petr Zahradník z České spořitelny, expert Evropského hospodářského a sociálního výboru.

„Z ruské strany nevěřím ani jedinému slovu. Nicméně reflektuji, že se ta původní výhrůžka, že plyn bude pouze za rubly, nějak ředí. Myslím, že Rusko si je dobře vědomo toho, jak významný finanční zdroj pro něj prodej strategických surovin znamená,“ míní.

Jak dál bez plynu

Německo už očekává, že s dodávkami plynu z Ruska budou v blízké době potíže.

„Je tu plán Evropské komise ze začátku března. Podle něj bychom do konce roku byli schopni nahradit dvě třetiny ruského plynu.“

Oldřich Sklenář

„Až dosud byla země velmi opatrná, ale pod tlakem zejména zemí střední a východní Evropy je Německo donuceno přistoupit k určitým restriktivním krokům. I když kancléř Olaf Scholz je tak trochu pokračovatelem Angely Merkelové v tom smyslu, že se chce vyhýbat sporům s Ruskem,“ zdůrazňuje dlouhodobou pozici Berlína politolog Lukáš Novotný z Katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Evropská unie se mezitím připravuje na to, jak postupně nahradí ruský plyn surovinami odjinud, všímá si analytik Sklenář z Asociace pro mezinárodní otázky:

Pro Evropu se po změně plateb za plyn podle Putina nic nezmění. Eura převede na rubly banka Gazpromu

Číst článek

„Je tu plán Evropské komise ze začátku března. Podle něj bychom do konce roku byli schopni nahradit přibližně dvě třetiny ruského plynu. Ta jedna třetina spočívá ve zvýšení dovozu zkapalněného zemního plynu do přístavních terminálů, malá část je navýšení dodávek stávajícími plynovody.“

„A pak tu jsou dílčí opatření, jako úspory energií, zvýšení energetické účinnosti, nově instalované obnovitelné zdroje v průběhu letošního roku, případně nově instalovaná tepelná čerpadla,“ přibližuje s tím, že částečně by mohla Evropa nahradit ruský plyn i fosilními palivy.

K většímu přechodu na zkapalněný zemní plyn ale chybí Evropě infrastruktura. „Máme asi třicítku terminálu. Bude potřeba koordinovat postup členských zemí unie, jak distribuovat plyn ze západu na východ,“ očekává Sklenář.

Zásoby na letošní i příští zimu

Teď záleží na tom, kolik má Evropa zásoby plynu v zásobnících. „Německo je má naplněné asi z 25 procent, to je méně než průměr Evropské unie,“ upozorňuje politolog Novotný.

Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) ze sněmovního podvýboru pro energetiku naopak uklidňuje, že Česko je na tom zatím dobře:

„Pokud jde o kapacity zásobníků plynu, tak ty jsou dnes naplněny zhruba na měsíc spotřeby celé republiky. Máme jednu z nejvyšších kapacit na obyvatele v Evropě. Nějaký čas nám to dává. Na ministerstvu průmyslu a obchodu se připravuje navýšení povinných zásob tak, aby ty rezervy byly větší.“

Jak funguje Německý systém varování v souvislosti s ruským plynem? Jaká je situace v Česku? Poslechněte si Téma dne Renaty Kropáčkové.

Renata Kropáčková, Kateřina Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme