Turecká centrální banka zvýšila úrokovou sazbu na 25 procent. Nejvíce za dvacet let, ale prý stále málo

Turecká centrální banka nečekaně výrazně zpřísnila svou měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 7,50 procentního bodu na 25 procent, maximum od ledna 2004. Banka to oznámila ve čtvrtek. Zemi se nedaří zkrotit vysokou inflaci, která se v červenci blížila 50 procentům. Na zprávu pozitivně zareagovala turecká lira, která zpevnila k euru i k dolaru. Akcie tureckých bank přidávaly kolem deseti procent.

Ankara Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká lira (ilustrační foto)

Turecká lira krátce po oznámení výrazného zvýšení základní sazby vykazovala k euru i k dolaru nárůst kurzu přibližně o tři procenta | Zdroj: Pexels | Licence Pexels,©

Analytici očekávali, že centrální banka zvýší základní úrok na 20 procent. V červenci jej zvýšila o 2,50 procentního bodu, což bylo méně, než se čekalo.

Petříček: Maďarsko a Turecko jsou problematičtí partneři. Snažme se je pochopit, ale nezavírejme oči

Číst článek

Centrální banka se pod vedením nové guvernérky Hafize Gaye Erkanové vrací k tradičnějším postupům boje s inflací. Donedávna ji ovlivňoval prezident Recep Tayyip Erdogan, který prosazoval, aby centrální banka úroky navzdory vysoké inflaci snižovala.

Nové zvýšení základních úroků je už třetí od května, kdy byl Erdogan znovuzvolen prezidentem. Tehdy se mimo jiné zavázal, že nebude odmítat vyzkoušené tradičnější postupy, protože zemi už v posledních letech opouštěli zahraniční investoři.

Měnový výbor centrální banky nyní rozhodoval poprvé v novém složení. Koncem července byli jmenováni tři noví viceguvernéři, mezi nimiž je i bývalý poradce americké centrální banky (Fed) a bývalý hlavní ekonom jednoho z největších soukromých věřitelů Turecka.

„Rozhodli jsme se pokračovat v procesu zpřísňování měnové politiky, abychom co nejdříve nastolili kurz dezinflace, ukotvili inflační očekávání a zamezili zhoršování cenového vývoje,“ uvedl měnový výbor.

Turecký parlament projedná vstup Švédska do NATO v říjnu. Navzdory příslibu, že k tomu dojde co nejdřív

Číst článek

Mnoho investorů si ale myslí, že centrální banka je stále příliš opatrná. Například Česká národní banka (ČNB) drží základní úrok na sedmi procentech při inflaci 8,8 procenta.

Zvýšení základní sazby o 750 bazických bodů překvapilo také analytika společnosti XTB Štěpána Hájka. Krok turecké centrální banky podle něj podtrhuje její odhodlání bojovat s vysokou inflací.

„Vyšší úrokové sazby by měly přilákat spekulanty, ti jsou však stále opatrní. Otočka měnové politiky o 180 stupňů nevyvolává moc důvěry, turecká centrální banka navíc nemá dostatek devíz na dlouhodobou ochranu liry proti výkyvům – podobně jako loni činila ČNB,“ napsal analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Turecká lira krátce po oznámení výrazného zvýšení základní sazby vykazovala k euru i k dolaru nárůst kurzu přibližně o tři procenta na 26,34 liry. Od začátku letošního roku ale více než 40 procent ztrácí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme