Okruh návrhů je konečný. Teď budeme řešit, na čem se shodneme, říká k vyjednávání o balíčku Michálek

Vyjednávání o vládním konsolidačním balíčku zřejmě spějí do finále. Ve středu večer bude koalice jednat o změnách a návrzích odborářů a zástupců zaměstnavatelů. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek očekává dlouhou diskusi, protože shoda mezi partnery není vždy jednoznačná a každý má právo veta. Michálek to řekl pro Český rozhlas Plus.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda oznamuje konsolidační balíček a reformy

Vláda oznamuje konsolidační balíček a reformy | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Jedním ze sporných bodů je například snížení poplatků za těžbu, která je podle Michálka v rozporu s ochranou životního prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková

Podobně diskutovaná je také daň z nemovitosti, která se vztahuje i na zemědělské pozemky. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka by mohla poškodit konkurenceschopnost českých zemědělců na evropském trhu.

„Navýšení daně z nemovitosti u zemědělských a lesních pozemků by bylo naprosto nesmyslné a v podstatě by skutečně velmi negativně zasáhlo české zemědělství,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu Plus Šebek.

Podle něj by byli čeští zemědělci znevýhodněni ve srovnání s jejich maďarskými nebo slovenskými kolegy, kteří byli od daně z nemovitosti osvobozeni.

Zdanění benefitů

Podobně znevýhodňující je podle ekonomky Jany Matesové daňové zatížení práce, které je v Česku nadprůměrné a omezuje u nás investice.

„Naše firmy si raději daňové domicily udělají v zahraničí a zahraniční firmy sem tolik neinvestují,“ vysvětluje Matesová. Z toho důvodu považuje za nadějnou změnu zdanění pracovních benefitů.

Zachovat benefity, zrušit omezení pro sociální fondy škol a firem. Devět změn, které žádají odbory a firmy

Číst článek

Podobně důležité je podle ní i snížení administrativní zátěže pro částečné úvazky. „Česká ekonomika naprosto nutně potřebuje zjednodušit práci na částečné úvazky, což jsou v našich podmínkách i dohody,“ dodává Matesová.

„Český trh je napjatý, je na něm velmi mnoho lidí, kteří by rádi pracovali, ale nemohou na plný úvazek – třeba mladí rodiče, aby si udržovali kvalifikaci a kontakt s pracovním trhem,“ upozorňuje.

Ačkoliv změny nebudou nijak radikální, jak již dříve avizoval premiér Petr Fiala z ODS, nejspíše se finální podobu balíčku ve středu ještě nedozvíme. Koalice musí projednat celou řadu návrhů a změn technického charakteru.

„Okruh návrhů, o kterých se bavíme, je konečný,“ uvádí Michálek. „To znamená, že už nikdo s ničím dalším nepřijde. Spíš se budeme bavit o tom, na jaké množině z těchto různých názorů se shodneme, abychom současně naplnili základní úkol konsolidačního balíčku – získat peníze pro státní rozpočet tak, abychom se přestali zadlužovat rekordním tempem.“

Poslechněte si celou debatu, audio je nahoře v článku.

Pavlína Nečásková, esta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme