Malý velký vítěz Českých lvů. Bratři jsou nejlepším filmem roku, nejvíc cen získal seriál Volha

Proměnil sice jen jednu z patnácti nominací, ale zato tu nejdůležitější. Dramatický snímek Bratři o útěku odbojové skupiny kolem Ctirada a Josefa Mašínových z komunistického Československa na Západ vyhlásila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) nejlepším filmem uplynulého roku. Navázala tak na podporu, kterou mu už loni vyjádřila v oscarovém klání, kam byl neúspěšně vyslán jako český zástupce.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 23:18 9. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podstatně lépe se dařilo minisérii Volha o svérázném řidiči Československé televize, která proměnila pět z šesti nominací. Mimo svou kategorii seriál uspěl také v kategoriích masek a kostýmů, pro cenu si přišli také herci Kryštof Hádek a Tomáš Jeřábek. 

Čtyřmi Lvy ocenili akademici sci-fi snímek Bod obnovy, dvěma pak detektivně laděný thriller Němá tajemství. Hororová komedie Přišla v noci získala cenu za režii a pro herečku v hlavní roli. „Mám na krajíčku, ale to ženě mého věku snad odpustíte. Jsem žena epická a kromě toho miluji potlesk,“ zahájila svůj delší emotivní projev Simona Peková. 

Lva častěji berou filmy o válce a s Markem Danielem. Nedaří se detektivkám a filmům s Markem Vašutem

Číst článek

„Dva dobrodruzi mě vykopali jako trilobita,“ vtipkovala pak na konto režisérské dvojice Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara, kteří ji jako dosud méně známou brněnskou divadelní herečku obsadili do role matky, která nečekaně naruší domácí život svého syna a jeho přítelkyně.

Speciální cena za mimořádný přínos v oblasti audiovize putovala do rukou polské režisérky Agnieszky Holland a české producentky Šárky Cimbalové za černobílé koprodukční drama Hranice. „Asi mě milujete víc než Poláci,“ žertovala Holland s odkazem na fakt, že za snímek získala teprve svého prvního Orla, tedy cenu polské filmové akademie, zatímco Lvy už má podle svých slov „asi tři“.

„Hranice, to byl možná nejdůležitější film mého života,“ pokračovala režisérka. „Zrodil se z hněvu, zoufalství a naděje. A určitým způsobem se vyplatil. Cestuje po celém světě, otvírá srdce a svědomí a vědomí lidí. Nevzniknul by bez vaší pomoci.“

Slavnostním ceremoniálem provázel moderátor Marek Eben. Ten na začátek večera představil letošní důmyslné řešení každoročního „problému s egosystémem“, jak nazval příliš dlouhé děkovné řeči. „Kdo bude mluvit příliš dlouho, zkrátka ho vykouříme,“ oznámil Eben, načež na sobě demonstroval, jak to vypadá, když se pultík s mikrofonem zahalí v bílém kouři.

(uprostřed) kameraman Vladimír Smutný s Cenou za mimořádný přínos kinematografii, vedle něj předávající režiséři Václav Marhoul a Jan Svěrák | Zdroj: Český lev / ČFTA

Někteří to vyřešili tak, že si zkrátka od pultíku odstoupili. Neprošlo to akorát animátorce Darie Kashcheevě, která při přebírání ceny za nejlepší studentský film zdůraznila nepříznivé systémové podmínky pro matky-filmařky. 

„Jsem čerstvá absolventka FAMU, mám za sebou nějaké úspěchy, ale je mi 37 let a moje vaječníky stárnou. Přijde chvíle, kdy si budu muset vybrat mezi mateřstvím a kreativní tvorbou, protože obě směny naplno zvládat nejde. Ale proč si vlastně musím vybírat? Jen proto, že jsem se narodila s dělohou?“ ptala se, než její promluvu zarazila výtka režiséra televizního přenosu.

Prestižní česká filmová cena se uděluje od roku 1993. Filmy jsou hodnoceny na základě hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA). Ta také nominuje českého kandidáta na ceny americké Akademie filmového umění a věd (tzv. Oscary).

CENY ČESKÝ LEV ZA ROK 2023

filmové kategorie
Nejlepší film
Bratři (prod. Petr Bílek)

Nejlepší dokumentární film
Všechno dobře dopadne (rež. Miroslav Janek)

Nejlepší animovaný film
Tonda, Slávka a kouzelné světlo (rež. Filip Pošivač)

Nejlepší režie
Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar (Přišla v noci)

Nejlepší herečka v hlavní roli
Simona Peková (Přišla v noci)

Nejlepší herec v hlavní roli
Kryštof Hádek (Volha)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Milena Steinmasslová (Němá tajemství)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Tomáš Jeřábek (Volha)

Nejlepší scénář
Alice Nellis (Němá tajemství)

Nejlepší kamera
Filip Marek (Bod obnovy)

Nejlepší střih
Jarosław Kamiński (Bod obnovy)

Nejlepší hudba
Michal Pavlíček (Tancuj Matyldo)

Nejlepší zvuk
Lukáš Ujčík, Samuel Jurkovič, Jan Šulcek (Bod obnovy)

Nejlepší scénografie
Ondřej Lipenský (Bod obnovy)

Nejlepší kostýmy
Vladimíra Pachl Fomínová (Volha)

Nejlepší masky
Martin Valeš, Jana Bílková, Martin Větrovec (Volha)

Nejlepší krátký film
Atestace (rež. Jan Hecht)

Mimořádný počin v oblasti audiovize
Hranice (rež. Agnieszka Holland, prod. Šárka Cimbalová)

Cena za mimořádný přínos kinematografii
Vladimír Smutný

Cena Magnesia za nejlepší studentský film (nestatutární cena)
Electra (rež. Daria Kashcheeva)

televizní kategorie
Nejlepší film nebo minisérie
Matematika zločinu

Nejlepší seriál
Volha

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme