V Praze proběhl křest básnické sbírky Krvavé země. Autor veršů odešel kvůli Lukašenkovi do Litvy

Není úplně obvyklé, aby měla historická publikace stejný název jako básnická sbírka. V případě knih jménem Krvavé země ale přesně tohle platí. Slavnější je ta faktografická od historika Timothyho Snydera. Nicméně stejně pojmenoval svou básnickou sbírku Bělorus Ales Plotka, jehož verše doprovází fotografie Alese Piletského a Stanislava Krupaře. Křest proběhl tento týden.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Březnová připomínka 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky, které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru

Březnová připomínka 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky, které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru | Zdroj: Reuters

Pokud se zajímáte o dějiny a zároveň patříte mezi vášnivé čtenáře, název knihy Krvavé země vám určitě něco říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž ze křtu básnické sbírky běloruského autora Alese Plotky

Ano, jmenuje se tak proslulá publikace amerického historika Timothyho Snydera. Zaměřil se v ní na dějiny současného Ruska, Ukrajiny a Polska mezi dvěma světovými válkami.

Stejný název dal své nové knize také běloruský autor Ales Plotka. Pokřtil ji tento týden v Praze. A přestože nese podtitul Kronika ukrajinského a běloruského boje za svobodu, jde o sbírku básní.

Fotografiemi ji doplnil další Bělorus Ales Piletsky a také český válečný fotograf Stanislav Krupař.

Básník i frontman

„Zrovna jsem pracoval na reportážích pro německý časopis Die Zeit. Jedna z nich bylo o běloruské opozici na Ukrajině. Měli jsme asi pět respondentů a jeden z nich byl tento mladý kluk, mladý básník. Když jsem k němu přišel domů, abych ho vyfotografoval, tak na mě začal mluvit česky,“ popisuje své seznámení s Plotkou Krupař.

Ales Plotka na křtu česky mluvit nechce, už tady dlouho nebyl a prý zapomněl. Momentálně žije v Litvě, kam uteklo před represemi v Bělorusku velké množství lidí. Plotka ale říká, že se za opozičníka nepovažuje.

Vůně krému nebo chvíle klidu, vzpomínají Bělorusky, co je drželo nad vodou v Lukašenkově vězení

Číst článek

Plotka přitom publikuje texty namířené proti režimu běloruského autoritáře Alexandra Lukašenka, kromě toho ale píše básně a je frontmanem běloruské kapely Sož.

Kniha Krvavé země obsahuje Plotkovy básně, ale i překlady ukrajinských spisovatelů a výtěžek z prodeje jde na jednu z mnoha rehabilitačních klinik na Ukrajině, kde se léčí zranění vojáci z mezinárodních dobrovolnických sborů.

„Ta knížka je krásně udělaná, tak krásně, že jsem to ani nepočítal, protože většinu loňského času jsem strávil na Donbase. Když jsou věci hezky udělané, tak mají hodnotu samy o sobě,“ dodává Stanislav Krupař, který přijel na křest knihy Krvavé země z Mongolska.

Druhý den ráno už zase odcestoval fotografovat na východní Ukrajinu. To autor textů Ales Plotka se vrací do Litvy, protože příští pátek se tam žení. Za manželku si bere Ukrajinku z Krymu.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme