Jedna z nejstarších knih světa míří do dražby. Kodex je psán na papyru, má cenu asi 90 milionů korun

Jedna z nejstarších knih na světe půjde v červnu do aukce. Píše to server BBC News a upozorňuje na to web Radia Wave. Starověká kniha, nazývaná Crosby-Schøyen Codex, pochází z Egypta a vznikla ve třetím nebo čtvrtém století v jednom z prvních křesťanských klášterů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha je součástí Bodmerových papyrů, sbírky několika textů, které byly objeveny v padesátých letech 20. století

Cena jednoho z nejstarších dokladů křesťanství v oblasti Středozemního moře se odhaduje na téměř 90 milionů korun (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kodex je psaný koptským písmem na papyru a historikové ho považují za jednu z nejstarších existujících knih vůbec. Text má „monumentální význam jako svědectví o nejranějším fázi šíření křesťanství ve Středomoří“, uvedl Eugenio Donadoni, hlavní odborník na knihy a rukopisy v aukční síni Christie’s.

Cena jednoho z nejstarších dokladů křesťanství v oblasti Středozemního moře se odhaduje na téměř 90 milionů korun.

Zkušební výtisk Harryho Pottera vydražili za 11 tisíc liber. Původní majitelka ho koupila náhodou

Číst článek

Kniha je součástí Bodmerových papyrů, sbírky několika textů, které byly objeveny v padesátých letech 20. století a zahrnují křesťanské spisy, biblické úryvky a pohanskou literaturu.

Samotný rukopis obsahuje texty včetně prvního úplného Petrova listu, knihy Jonáš a velikonoční homilie. 104 stran rukopisu napsal jeden písař na úsvitu křesťanství. Psal je v průběhu čtyřiceti let.

Pozoruhodná zachovalost knihy se připisuje suchému klimatu Egypta. Obchodník Martin Schøyen rukopis draží spolu s dalšími díly ze své sbírky, která je jedním z největších rukopisných archivů na světě.

Kodex je teď do 9. dubna vystaven v Christie’s v New Yorku. Dražit se bude v Londýně 11. června, dodává Radio Wave.

Tamara Kocourková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme