SOUTĚŽ: Při jeho práci jde o vteřiny. Vyhrajte knižní rozhovor se záchranářem Markem Dvořákem

Je lékař urgentní medicíny, záchranář a trochu i influencer. Na svých sociálních sítích se totiž snaží vzdělávat o první pomoci nebo vyvracet mýty o lékařské péči. „Úsměv pacientů, které jsem naposledy viděl v bezvědomí, je pro mě největší odměna,“ přiznává Marek Dvořák v rozhovorové knize Mezi nebem a pacientem. Tento týden si o ní můžete zahrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Záchranka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Dvořák

Lékař urgentní medicíny a záchranář Marek Dvořák | Foto: Karolína Němcová | Zdroj: Český rozhlas

„Auto v plné rychlosti vylétlo ze silnice, dopadlo na železniční trať a řidičku náraz katapultoval ven. První štěstí měla, že si nehody všiml pán jedoucí v protisměru. Zastavil, běžel na místo, ženě sundal ruku a nohu z kolejí a asi za dvě minuty projel vlak,“ vzpomíná záchranář na jeden ze svých zásahů.

„Už na první pohled vypadala velmi špatně. Dali jsme jí kyslík, léky proti bolesti, transfuzi, ale krátce před přistáním v nemocnici se jí zastavilo srdce.  Ještě ve vrtulníku jsem ji musel resuscitovat a říkal jsem si, že takový stav nemůže přežít. Jenže ona za mnou po několika měsících přišla. Po svých, s dobrou náladou. To mě dojalo.“

‚Potřebujete jen své dvě ruce a ochotu pomoct.‘ Nebojte se první pomoci, povzbuzuje záchranář

Číst článek

Při Dvořákově práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si i sáhnout na dno. Jako lékař letecké záchranky takové situace zažívá denně. 

„První pomocí nejde ublížit,“ prohlásil nedávno v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. „Potřebujete na ni jenom své dvě ruce a ochotu tomu člověku pomoct.“

Jak vypadá práce doktora ve vrtulníku? Na které vzlety Dvořák nikdy nezapomene? Kdy měl při zásahu strach a co už by ve službě nechtěl zažít?

Otázky klade spisovatel a novinář Martin Moravec, jehož předchozí knižní rozhovory s neurochirurgem Vladimírem Benešem, pilotem Davidem Heclem a vyšetřovatelem Josefem Marešem se staly bestsellery.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Několik měsíců jsme se scházeli a povídali si. Ale já se vždy snažím, aby to nebyl suchý rozhovor, aby si ten dotyčný připadal, že prostě sedíme někde na kávě a jako kamarádi si povídáme,“ popsal Moravec pro královéhradecký rozhlas.

„Takovým nenuceným způsobem vždy dostanu z lidí to nejlepší, ty nejlepší historky a zážitky. A tohle je knížka, že se při ní zasmějete, dojmete a také se něco naučíte,“ dodal.

Mezi nebem a pacientem vychází stejně jako Moravcovy předchozí knihy v jeho vlastním nakladatelství.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět rozhovorových knih Mezi nebem a pacientem, napište nám až do tohoto pátku 15. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak zní jednotné evropské číslo tísňového volání? 

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme