SOUTĚŽ: Na svobodu přes Most špionů. Vyhrajte knihu politického vězně Jaroslava Javorského

Krátce před polednem dne 11. února 1986 přešel přes Glienický most mezi Postupimí a Západním Berlínem, a stal se tak účastníkem první „veřejné výměny špionů“ mezi Východem a Západem. „Byla to tehdy senzace, která přispěla ke slávě takzvaného Mostu špionů,“ píše ve svých pamětech bývalý politický vězeň Jaroslav Javorský. O knihu s podtitulem Má cesta z pekla ke svobodě si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Glienický most Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nalevo Most špionů, výměna v únoru 1986, napravo Jaroslav Javorský s hučkou svobody na cestě k letadlu krátce po výměně

Nalevo Most špionů, výměna v únoru 1986, napravo Jaroslav Javorský s hučkou svobody na cestě k letadlu krátce po výměně | Foto: Post Bellum | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Životopisné vyprávění, které v sobě snoubí napínavý thriller s literaturou faktu, začíná v roce 1969. Tehdy se autor a hlavní hrdina knihy v jedné osobě dostane nedobrovolně do osidel vojenské kontrarozvědky, z nichž se mu podaří dostat až útěkem na Západ.

Následuje riskantní krok, který ho přivede do nejtěžšího komunistického žaláře ve Valdicích. Příběh graduje až do doby, kdy se jeho matce podaří během několika let vyburcovat řadu západních organizací a politiků, včetně amerického prezidenta Ronalda Reagana, aby byl Javorský zařazen do výměny špionů. Dojde k ní na pověstném Mostě špionů, který později inspiruje i režiséra Stevena Spielberga. 

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Javorský k té příležitosti dostal klobouk, který jen krátce před výměnou koupili příslušníci StB v obchodním domě Kotva klobouk. Nechtěli totiž ukázat, v jakém stavu své vězně posílají na Západ. „Můj klobouk svobody. Už je mi malý, protože jsme tehdy byli dohola ostříhaní,“ říká Javorský. 

Jak přiznává v předmluvě knihy, dlouhé roky o oné události odmítal cokoli psát. „Nepřipadalo mi to až tak důležité, neměl jsem potřebu okolnímu a do mého osudu nezasvěcenému světu o sobě a svých životních trampotách něco sdělovat, a po pravdě řečeno, od propuštění z vězení jsem ani nenašel dostatek času, abych o své osobní historii mohl vážněji přemýšlet, natož sepisovat vzpomínky,“ vysvětluje.

„V životě jsem bohužel mnohé zameškal, potřeboval jsem si užít svou svobodu, a jak se ukázalo, potřeboval jsem také odstup, aby ve mně sdělení po druhé uzrálo,“ přidává Javorský s tím, že mu potřebný klid přineslo až bezčasí koronavirové pandemie.

Publikaci Most špionů aneb má cesta z pekla ke svobodě vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Příběh Jaroslava Javorského si můžete poslechnout také ve dvou epizodách Příběhů 20. století.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět knih Most špionů aneb má cesta z pekla ke svobodě, napište nám až do tohoto pátku 2. února do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který britský herec si ve snímku Most špionů z roku 2015 zahrál sovětského špiona Rudolfa Abela?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme