SOUTĚŽ: O neexistujících tělech a ženské duši. Vyhrajte nový diskutovaný román Kláry Vlasákové

Ovdovělá šedesátnice Marie vdává dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, nutí Marii hledat způsoby, jak se brát zase vážně. Matky a dcery, jejich těla, pouto, rozepře i strachy jako témata nového románu Kláry Vlasákové, o který si tento týden můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Zrcadlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhrajte knihu Těla od Kláry Vlasákové

Vyhrajte knihu Těla od Kláry Vlasákové | Foto: iROZHLAS.cz | Zdroj: Český rozhlas

„Těla starých žen doopravdy neexistují,“ stojí v knize ještě předtím, než se seznámíme s její protagonistkou. „Je věková hranice, časově přesně neurčená, ale přesto pevná, po jejímž překročení přestávají být viditelná.“

Kdybyste staré ženy postavili vedle sebe, argumentuje text v kurzívě, a vyzvali je, ať se svléknou, pod jejich šaty neuvidíte nic – akorát prázdno, co začíná pod krkem a končí nad koleny, odkud pak zase pokračují viditelné nohy.

„Tohle plošné mizení nikoho nezajímá, nepíše se o něm v novinách, nenarazíte na něj na internetu, a dokonce ani v knihách, které přitom mají tendenci si podobných světových podivností čas od času všímat,“ popisuje neznámý autor.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Spisovatelku Vlasákovou podle vlastních slov zajímalo, jak mohla žena, která se vzhledem ke svému věku cítí neviditelná, neužitečná a ve vztahu s vlastní dcerou dostatečně nedoceněná, urazit emancipační cestu.

„Mně jako divačce nebo čtenářce chybí v této věkové kategorii postavy, o kterých bychom věděli víc, než jen jejich vztahovost k hlavnímu hrdinovi nebo hrdince,“ popsala v pořadu Záložka na Radiu WaveKdyž už se tvůrci a tvůrkyně rozhodnou pro postavu, která je v poslední části svého života a nějak bilancuje, je to většinou muž. Doufejme, že to tak nebude napořád.“

Prozaička, dramaturgyně a publicistka Klára Vlasáková píše filmové a komiksové scénáře, rozhlasové hry a je také autorkou podcastové série Neklid. Spolupracuje s Českou televizí, Českým rozhlasem a Salonem Práva. 

Za debutový román Praskliny, vydaný v roce 2020, byla nominována na Cenu Jiřího Ortena. Téhož roku s výtvarnicí Juliánou Chomovou pustily do světa komiks Spiritistky. Její novinku Těla vydalo nakladatelství Listen.

Klára Vlasáková | Foto: Jakub Pavlovský | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 románů Těla, napište nám až do tohoto pátku 25. srpna do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Klára Vlasáková stojí za scénářem kterého loňského filmu?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme