Zemřel Petr Hořejš, autor série Toulky českou minulostí. Za komunismu psal pod jménem Hora

Zemřel redaktor, spisovatel a scenárista Petr Hořejš, autor rozsáhlé knižní série Toulky českou minulostí. Spisovatel, který dříve psal pod pseudonymem Petr Hora, se dožil 84 let. Informovala o tom jeho manželka Jitka Hořejšová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Hora Hořejš

Petr Hora Hořejš | Foto: Vojtěch Havlík | Zdroj: Český rozhlas

Sérii knih o české historii začal psát v roce 1979. Když se Toulky poprvé jako příloha Mladého světa objevily, okamžitě si čtenáře získaly. Autor, který není historikem, se v nich pokusil tehdy o novinku – na rozdíl od oficiálních „dějepisů“ českou historii vyprávět polyfonně, v několika pásmech, s odkazy na důležité události ve světě.

Petr Hora Hořejš, spisovatel, scenárista, publicista

Číst článek

Kromě knižního cyklu Toulky českou minulostí je Hořejš autorem knih Péťa Vařič či Evropan Jiří z Poděbrad a spoluautorem publikace Prázdniny se šlehačkou.

Petr Hořejš se narodil v roce 1938 v Bratislavě, vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a po krátkém působení v Československém rozhlase pracoval asi deset let jako nakladatelský redaktor v Albatrosu.

V roce 1972 dostal Hořejš z nakladatelství výpověď pro neschvalování okupace ze srpna 1968. Pod pseudonymem Hora psal například sloupky Péťa Vařič či Péťa Rodič pro časopis Mladý svět. V 80. letech pracoval jako čerpač ve Vodních zdrojích.

Po roce 1989 se Hořejš krátce vrátil do Albatrosu jako ředitel, ale později už se věnoval pouze práci novináře a spisovatele. Podílel se také na zrodu, koncepci a scénářích soutěžního seriálu České televize O poklad Anežky České a v roce 1991 se stal spoluzakladatelem Nadace Pangea.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme