Mistrovské dílo českého surrealismu míří do aukce. Štyrského obraz Trauma zrození dříve patřil Toyen

Trauma zrození autora Jindřicha Štyrského | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

V Paříži ve středu vydraží jeden z předních obrazů českého surrealismu. Aukční síň Sotheby’s nabízí k prodeji dílo Jindřicha Štyrského s názvem Trauma zrození. Český umělec ho namaloval po vážné nemoci v 30. letech minulého století. Obraz dlouhé roky vlastnila jeho partnerka Marie Čermínová alias Toyen.

Od stálého zpravodaje Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Na obrazu vidíme lidský plod v děloze, která může evokovat jakýsi rubáš. Na druhé straně obrazu vidíme něco jako peřinu nebo pleny, které jsou potřísněné krví. Krev vždycky doprovází porod,“ ukazuje na obrazu Trauma zrození odborník na surrealismus Thomas Bompard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pařížská aukční síň Sotheby’s vydraží mistrovské dílo českého surrealismu. Téma pro zpravodaje Martina Baluchu

„Je tady lebka aligátora, která může znamenat smrt, ale může znázorňovat i porodnické kleště. Obraz nabízí nesmírné množství interpretací. Historik umění nad ním může strávit celý život,“ podotýká pro Radiožurnál.

Bompard bude dražbu moderního a současného umění řídit. Je v ní přes dvacet obrazů. Největším klenotem je právě přes dva metry dlouhé Štyrského plátno.

„Jindřich Štyrský byl velmi respektovaný. Namaloval málo obrazů, ale udělal hodně koláží. To je technika, kterou využívali surrealisté. Jakýmsi princem nebo mistrem koláží byl v Paříži Max Ernst. Po technické, vizuální i estetické stránce jsou Štyrského koláže stejně krásné jako ty Ernstovy,“ hodnotí odborník.

Thomas Bompard má na starosti prodej Štyrského obrazu | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Štyrský a Toyen

Štyrský se začátkem 20. let seznámil s jednou z nejvýznamnějších umělkyň 20. století Marií Čermínovou alias Toyen.

Italská policie objevila obraz Madony s dítětem od Sandra Botticelliho. Malba byla půl století nezvěstná

Číst článek

Společně se stali členy uměleckého svazu Devětsil a ve druhé polovině 20. let žili v Paříži. Tam se na pozvání francouzských surrealistů, Andrého Bretona a Paula Éluarda, vrátili v roce 1935. Právě při této cestě Štyrský vážně onemocněl a málem zemřel. Po návratu do Česka vytvořil své mistrovské dílo.

„Tento obraz byl pro Štyrského tak důležitý, že ho dal do rámu, který více méně odpovídá tomu současnému, a umístil ho nad svou postel. Byl to naprosto geniální umělec. Věnoval se všem formám umění. Dělal koláže, maloval, tvořil divadelní kulisy, psal poezii, věnoval se filozofii, překládal,“ vyjmenovává Bompard.

„Nesoustředil se snad jen na jediné umění 20. století – kinematografii. Když se ale podívám na tento obraz, tak mám dojem, že se dívám na filmové plátno,“ dodává.

Pařížská aukční síň Sothebys vydraží obraz českého umělce Jindřicha Štyrského Trauma zrození | Foto: Martin Balucha | Zdroj: Český rozhlas

Štyrský zemřel za druhé světové války v Praze. Jeho obraz získala partnerka Toyen. Po její smrti se Štyrského dílo dostal do aukce, ve které ho koupil francouzský sběratel.

„V roce 1982 obraz koupil významný sběratel Jean-Claude Binoche. Dal za něj tehdy 72 tisíc franků. Tehdy bylo k dispozici i 25 obrazů Toyen a tento obraz byl přiklepnutý za druhou nejvyšší částku. Už v roce 1982, kdy Toyen a Štyrský nebyli tak známí jako dnes,“ přibližuje odborník na surrealismus.

Obraz Monte Carlo malířky Toyen se prodal téměř za 65 milionů korun. Pochází z roku 1926

Číst článek

Bompard je přesvědčený, že Štyrský dnes patří mezi nejznámější české umělce, jejichž věhlas daleko přesahuje české hranice.

„Řekl bych, že existují tak čtyři čeští umělci, kteří jsou více sbíraní v zahraničí. Je to Kupka, pak Štyrský a Toyen a ještě Josef Šíma. Kupka je takovým otcem zakladatelem, český Cézanne malířské avantgardy. Kupkovo mistrovské dílo se vydražilo za 10 milionů eur, uvidíme, jak dopadne mistrovské dílo Štyrského,“ uzavírá Bompard.

Vyvolávací cena se pohybuje v přepočtu od 85 do 120 milionů korun. Štyrského obraz se tak může stát jedním z nejdražších českých děl prodaných v aukcích.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme