Historické kusy, slavné osobnosti i postavičky s hendikepem. V Praze otevřela výstava panenek Barbie

V Praze můžete nově vidět zpěvačku Cher, Beyoncé nebo kompletní sestavu britské skupiny Spice Girls. A všechny na jednom místě. Česká galerie moderního umění na Betlémském náměstí otevřela novou výstavu Barbie panenek. A nejen tyto slavné osobnosti na ní mají svojí postavičku. Návštěvníci si až do prosince můžou prohlédnout třeba historické panenky z konce 50. let.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Já jsem měla hodně panenek a vždycky jsem je ostříhala.“ I na to vzpomínají dívky, které jsme na výstavě potkali. Bohatou kolekci, obdivují i matky, které děti doprovázejí. „Netušila jsem, že je tolik různých druhů a stylů panenek,“ říká jedna z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Adély Burešové

Za výstavou, kterou provází některé písně z nejnovějšího filmu Barbie nebo hit od skupiny Aqua z roku 1997, stojí sběratel Marek Tesař. Známé panenky se štíhlou postavou a dlouhými blonďatými vlasy začal sbírat začátkem devadesátých let. Díky svému koníčku získal nejen některé unikátní kusy, ale navštívil i řadu zemí.

„Sběratelské kousky jsou většinou z Ameriky, Německa, Itálie nebo Rumunska. Kousky, které se nedají u nás sehnat, se většinou v těchto zemích objeví,“ popisuje.

Kromě ikonické Barbie panenky v bíločerných plavkách je na výstavě i mnoho známých osobností. Svou vlastní postavičku mají třeba americké zpěvačky Cher a Beyoncé. V rohu galerie naopak stojí i některé filmové postavy. Záměrně vybledlý Ken například představuje upíra Edwarda Cullena z filmové série Stmívání. Hned vedle něj je nastoupená britská skupina Spice Girls, která má pro Tesaře velký význam.

Barbie za téměř čtvrt milionu. Ukrajinská šermířka prodala speciální panenku, peníze pošle vojákům

Číst článek

„Oblečení, které na panenkách je, šila kamarádka podle předlohy, která je v krabici. Hezká je na tom spolupráce,“ říká.

Výstava se bude v jejím průběhu obměňovat. V plánu mají kurátoři tři hlavní tematické okruhy. Aktuálně návštěvníci mohou vidět vývoj panenek s důrazem na módu. V listopadu se zaměří na Barbie ve světě pohádek a na závěr vystaví vánoční kolekce.

K vidění budou ale i panenky, které společnost Mattel vyrábí v současnosti. To například Barbie se silnější postavou nebo s hendikepem. „Tyto takzvaně nestandardní panenky vystavíme také a budou součástí obměny na začátku listopadu,“ potvrzuje kurátorka výstavy Veronika Láníková.

S výstavou spolupracuje také organizace Šance dětem, která pomáhá dětem z dětských domovů a znevýhodněných rodin. V plánu je tak jednu z panenek se tak ve prospěch organizace vydražit. 

Adéla Burešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme