Svišť Phil z Punxsutawney předpovídá příchod jara pravidelně už 127 let

Na Hromnice o hodinu více, praví staré pořekadlo. Naši předkové se touhle dobou nemohli dočkat jara a dotazovali se zvířat, kdy přijde. Evropští osadníci to samé dělali i na severoamerickém kontinentu. V městečku Punxsutawney v americké Pensylvánii se tahle tradice drží už 127 let. Na Hromnice, 2. února, se tam ptají sviště Phila, jak dlouho ještě potrvá zima.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svišť

Svišť | Foto: Jan Rosenauer

Sláva sviště Phila z Punxsutawney odstartovala 2. února 1887. Vše začíná obřadní otázkou pánů v dobových oblecích s vysokými cylindry, kteří se Phila ptají, jak dlouho ještě potrvá zima.

„Slyšte, slyšte, slyšte! V tento krásný den, na Hromnice, Phil, prorok nad proroky, prohlašuje: Když se dívám do davu, vidím hodně stínů, proto ještě šest týdnů budeme mít zimu!,“ tak zněla prognóza na rok 2012.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o sviští celebritě z Pensylvánie zjišťovala Helena Berková

Postup věštění je jednoduchý. Když je na Hromnice zataženo a svišť nevidí svůj stín, bude zbytek zimy mírný a jaro přijde brzy. Pokud je naopak slunečno a Phil svůj stín vidí, zima potrvá dalších šest týdnů.

Svého svištího prognostika mají i jinde. Třeba v Dunkirku ve státě New York předpovídá svišť Dave, na Staten Islandu mají Chucka. Podle punxutanwneyského spolku se s Philem ale v žádném případě nemohou měřit.

To, že je Phil opravdovou celebritou, dokládá i film z roku 1993, v českém překladu Na Hromnice o den více. Více než Phil je sice na plátně k vidění Bill Murray, to ale zvířátku v žádném případě neubírá klíčovou úlohu.

Sviští klub z Punxsutawney veřejnost neustále přesvědčuje, že od roku 1887 předpovídá stále tentýž Phil, ačkoli se svišť průměrně dožívá 6-8 let. Phil má ovšem každé léto vypít kouzelný punč, který mu život prodlouží vždy o sedm let.

Punč je pro něj zřejmě citlivou záležitostí, za prohibice prý pohrozil, že pokud mu nedají napít, potrvá zima celých 60 týdnů.

Je jasné, že pradávná evropská tradice má v Pensylvánii silné kořeny. Staří Germáni se kdysi tázali na délku zimy ježků. První němečtí osadníci v Pensylvánii moc ježků nepotkali, a tak se začali ptát sviště, kterého považovali za citlivé a inteligentní zvířátko.

Helena Berková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme