Rasismus, homofobie a sexismus. Speciální systém asociace FIFA chrání hráče před urážkami na sítích

Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA zveřejnila výsledky zjištění v rámci svého programu na ochranu hráčů před urážkami na sociálních sítích. Na prosincovém mistrovství světa v Kataru zachytil systém téměř 20 tisíc diskriminačních či urážlivých příspěvků.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší nárůst urážek nastal po čtvrtfinálové prohře Anglie s Francií, kdy Harry Kane neproměnil pokutový kop.

Největší nárůst urážek nastal po čtvrtfinálové prohře Anglie s Francií, kdy Harry Kane neproměnil pokutový kop. | Foto: Darrin Zammit Lupi | Zdroj: Reuters

Plán na ochranu hráčů, trenérů a funkcionářů před urážkami na sociálních sítích během mezinárodních turnajů zavedla FIFA ve spolupráci s hráčskou asociací FIFPro minulý rok.

Rio de Janeiro schválilo v reakci na kauzu Vinícia zákon proti rasismu na fotbalových stadionech

Číst článek

Společně vytvořili balíček nástrojů SMPS (Social Media Protection Service), který označuje příspěvky a komentáře. Během mistrovství světa v Kataru poskytovatel služby označil 19 636 jako urážlivé, diskriminační nebo výhružné. 

Ty byly nahlášeny příslušným platformám a v mnoha případech byly odstraněny. Čísla ale mohou být o mnohem vyšší, systém totiž stále nedokáže mnoho příspěvků zachytit, převážně těch v cizích jazycích.

„Čísla a zjištění v této zprávě nejsou překvapením, ale přesto jsou velmi znepokojující,“ řekl prezident Fifpro David Aganzo. „Jsou důraznou připomínkou pro všechny, kdo se fotbalu účastní, a musí vést k zajištění preventivních opatření a řešení pro hráče, kteří se stále častěji setkávají s tímto druhem urážek.“

Ve zprávě, která byla zveřejněna v neděli, se uvádí, že bylo identifikováno více než 300 osob a jejich údaje budou sděleny úřadům, „aby se usnadnilo přijetí reálných opatření“.

Hráči Arsenalu, Liverpoolu či Dortmundu. Českou jednadvacítku čekají na Euru hvězdní soupeři

Číst článek

Ze zjištěných případů kyberšikany tvořil sexismus 13,47 procenta, homofobie 12,16 procenta a rasismus 10,70 procenta. Z účtů se sídlem v Evropě pochází 38 procent identifikovatelných případů a procent z Jižní Ameriky. Největší nárůst urážek nastal po čtvrtfinálové prohře Anglie s Francií, kdy Harry Kane neproměnil pokutový kop.

„Rasismus cílený na jednotlivé hráče byl velice častý, terčem takových útoků bylo celkem přes 300 hráčů,“ stojí ve zprávě s dodatkem, že nejvíce příspěvků bylo nahlášeno na sociální síti twitter, a to celkem 13 105.

Systém SMPS se představí i na mistrovství světa žen, které se koná od 20. července v Austrálii a na Novém Zélandu.

„FIFA má povinnost chránit fotbal, zejména hráče a fanoušky. Očekáváme však také, že všechny orgány a platformy sociálních médií rovněž přijmou svou odpovědnost a podpoří nás v boji proti všem formám diskriminace,“ uvedl prezident FIFA Gianni Infantino.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme