Český olympijský výbor je pro neúčast Rusů a Bělorusů na olympiádě v Paříži. Případný bojkot nezvažuje

Český olympijský výbor (ČOV) nepodporuje účast Rusů a Bělorusů na hrách 2024 v Paříži. Je pro zachování platných sankcí, které by sportovce z těchto zemí o olympiádu připravily. Zdůraznil to na svém webu v dalším vyjádření k aktuální snaze Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který hledá cesty, jak by se někteří jednotlivci z těchto zemí mohli jako neutrální olympijských soutěží zúčastnit. I kdyby se tak stalo, ČOV o bojkotu neuvažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:03 6. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český olympijský výbor stále nezvažuje bojkot olympijských her v Paříži

Český olympijský výbor stále nezvažuje bojkot olympijských her v Paříži | Zdroj: Profimedia

Úvahy MOV vyvolaly ostré reakce z okupované Ukrajiny i dalších zemí, které hovoří o možném bojkotu, pokud by sportovci z Ruska a Běloruska v Paříži startovali. Ani ČOV není těmto plánům nakloněn.

Zvažujeme bojkot her v Paříži, přiznává předseda lotyšského olympijského výboru Tikmers

Číst článek

„Český olympijský výbor i nadále podporuje sankce vůči Rusku a Bělorusku, které Mezinárodní olympijský výbor přijal v loňském roce a jež jsou stále platné. Nevidíme důvod je měnit. Ruští a běloruští sportovci na olympijských hrách startovat nemohou,“ uvedl.

Zatím nepadlo žádné rozhodnutí, že by se sportovci s ruským či běloruským pasem, kteří odmítnou agresi na Ukrajině a nemají dopingovou minulost, mohli jako neutrální OH zúčastnit.

Plány MOV umožnit účast ruských a běloruských sportovců v Paříži kritizovalo i české ministerstvo zahraničí, které o tom chce jednat s ČOV i Národní sportovní agenturou.

„Mohu potvrdit, že schůzka se zástupci ČOV a NSA se bude konat v pátek dopoledne. Tématem jednání jsou úvahy Mezinárodního olympijského výboru nad možnou participací ruských a běloruských sportovců na LOH2024 v Paříži,“ sdělil mluvčí resortu serveru iROZHLAS. Ruská agrese na Ukrajině pokračuje, MZV není důvod se proti Rusům nevymezovat.

Předseda NSA Ondřej Šebek rovněž prohlásil, že snaze MOV nerozumí. S olympijskou účastí sportovců ze zemí, které společně bojují proti Ukrajině, nesouhlasí ani premiér Petr Fiala a zvolený prezident Petr Pavel.

ČOV bojkot nechce

„Stále platí sankce z loňského roku. Rozhodující roli v tom, zda na olympijských hrách budou moci ruští a běloruští sportovci startovat, mají mezinárodní sportovní federace a Mezinárodní olympijský výbor. Zatím se vůbec nejedná o účasti sportovců s ruským či běloruským pasem na olympijských hrách. Nyní jde pouze o jejich možné zařazení do kvalifikací v Asii, což navrhla rok a půl před hrami Asijská olympijská rada. Evropa stále trvá na tom, že Rusové a Bělorusové startovat na mezinárodních soutěžích nemohou,“ přiblížil ČOV aktuální stav.

Ruští a běloruští amatérští lyžaři na Jizerskou 50 smějí, podpoří tím ale ukrajinskou armádu

Číst článek

Bojkot odmítá. Olympijská charta ho zavazuje zajistit účast českých sportovců pod pěti kruhy a navíc nechce opakovat neblahou zkušenost z roku 1984, kdy tehdejší komunističtí politici rozhodli o tom, že se českoslovenští sportovci nezúčastní OH 1984 v Los Angeles.

„Samozřejmě budeme respektovat vůli každého sportovce, pokud se kdokoli z nich rozhodne her nezúčastnit. Nebudeme jim nic nakazovat a rozhodovat za ně. To se stalo pouze v době komunismu a ovlivnilo to kariéru řady olympioniků. Omluvili jsme se jim za bojkot her v Los Angeles a v roce 2014 slíbili, že tuto zkušenost již nikdy nebudeme opakovat,“ uvedl ČOV.

aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme