Olympijský deník: Hry v Koreji nejsou jen oslavou sportu, ale i lidské vynalézavosti

Jižní Korea je zemí sportu, ale také světový lídr v používání nejmodernějších technologií. Právě tak se teď představuje světu prostřednictvím své olympiády. I v téhle oblasti se projevuje odvěká rivalita Jihokorejců s jejich východním sousedem.

Pchjongčchang Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nástup olympijských dobrovolníků v jihokorejském Pchjongčchangu.

Nástup olympijských dobrovolníků v jihokorejském Pchjongčchangu. | Foto: Pavel Lebeda | Zdroj: ČOV

V Koreji vám nepomůžou pouze snaživí korejští dobrovolnici, ale i snaživí roboti. Jezdí před hlavní jídelnou v novinářské vesnici a navigují kudy k autobusu, na nádraží nebo na sportoviště. A když mu uvěříte a na nejbližší křižovatce čekáte na zelenou, semafor vás lidským hlasem ujistí, že za pár vteřin budete mít volnou cestu.

Olympijský deník: Kolumbie, Tonga či Malajsie. Země bez přírodního sněhu zažívají debut na zimních hrách

Číst článek

Korejci tvrdí, že už není velký rozdíl v technologiích mezi nimi a Japonci a budou vás o tom přesvědčovat i v olympijském parku. Mají tu takzvané 5D kino a zájem je obrovský.

„Technologie 5D znamená, že se třeba díváte na film z deštného pralesa a najednou vám nad hlavou opravdu začne pršet. Nebo hlavní hrdina ve filmu prochází vysokou trávou a vy v kině cítíte, jak se vám ta tráva otírá o tělo,“ vysvětluje dobrovolník pan Park.

Pro každého, kdo má olympijskou akreditaci, je zase příjemné, že v chladném počasí nemusí na každém stanovišti rozepnout bundu a ukazovat visačku. Chytrý systém vás proklepne i přes teplé oblečení. Samozřejmostí jsou i aplikace v telefonech, které vás navedou do restaurace, připomenou začátek hokejového zápasu nebo varují před dopravní zácpou.

„Ta úroveň technologií je tady opravdu úžasná. Je to stejné, jako u nás v Japonsku. Nevidím v tom rozdíl,“ potvrzuje japonský olympionik Chris Reed.

Lidé v japonském olympijském domě ale tvrdí, že za dva roky, na letní olympiádě v Tokiu, svým korejským pronásledovatelům zase o trochu poodskočí.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme