Vadlejch získal v dramatické soutěži ostěpařů stříbro z mistrovství Evropy. Veselý skončil čtvrtý

Oštěpař Jakub Vadlejch získal na mistrovství Evropy v Mnichově stříbro. Ve finále hodil 87,28 metru a o 38 centimetrů prohrál s Němcem Julianem Weberem. Vítězslav Veselý byl čtvrtý, pro dvanáctého Martina Konečného soutěž skončila už po třetí sérii.

Mnichov (Aktualizováno: 21:15 21. 8. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Foto: Matthias Schrader | Zdroj: ČTK

Evropské stříbro přidal jednatřicetiletý Vadlejch k bronzu, který si před měsícem přivezl z mistrovství světa v Eugene. Loni skončil druhý na olympijských hrách v Tokiu.

Nedá se to popsat, radovala se bronzová Špotáková. Teď ji čeká rozmýšlení, co bude dál

Číst článek

Vadlejch začal finále přešlápnutým pokusem, který letěl za 80 metrů. Do vedení se na mnichovském Olympijském stadionu dostal domácí Weber, který si chtěl spravit chuť po čtvrté příčce ze světového šampionátu v Eugene, ale s výkonem 83,05 byl první jen chvíli.

Vadlejch měl po druhé příčce trochu rozporuplné pocity. „Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale stříbro za 87 není neúspěch. Myslím, že je to skvělé. Jedu dál, budu na sobě dřít ještě víc,“ řekl. V závěru soutěže riskoval. „Zkoušel jsem trošku všechno zrychlit a opravdu jsem všechno zrychlil, což je špatně. Nebyl jsem tak uvolněný, jak jsem v tu chvíli potřeboval,“ vysvětloval, proč už dál nehodil.

„To je sport. Tak to chodí. Jednou jste na medaili, pak jste čtvrtý. Já jsem ho vlastně přehodil v Curychu a on byl čtvrtý. Tak jsme si to vyměnili. Trochu jsem mu to i přál. Hodil si osobák a vlastně konečně má medaili, byl několikrát čtvrtý, s medailí je to super,“ ocenil výkon finského soupeře, kterého před osmi lety na cestě za evropským stříbrem v Curychu odsunul na "bramborovou" pozici.

Veselý v sezoně poznamenané nemocí, která ho připravila o světový šampionát, i v pokročilém věku stejně jako na loňských olympijských hrách bojoval o medaili, i když tentokrát neúspěšně. „Asi bych si to nevysnil třeba před pěti lety, že to v takových letech ještě ve mně nějak takhle bude. Možná se tam trošku úročí i ty zkušenosti, že to člověk na těch velkých akcích dokáže prodat,“ ocenil.

Tři české medaile

Před evropským šampionátem přitom neměl žádná očekávání. „Když jsem sem jel, tak jsem každému říkal, jediné, co tam budu, budu opravdu dost odpočinutý na závod,“ usmíval se oštěpař, který se trénuje sám. Vyplácí se mu obezřetný přístup. „Jak je člověk starší, nesmí to přehnat s tréninkem, musí si odpočinout. A pak se může stát něco dobrého,“ doplnil Veselý.

Česká výprava tak v Mnichově získala tři medaile. Na třetím místě skončili koulař Tomáš Staněk a v sobotu oštěpařka Barbora Špotáková.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme