Sabalenková obhájila titul z Australian Open. Suverénní Běloruska neztratila za celý turnaj ani set

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková obhájila titul ve dvouhře na Australian Open. Světová dvojka porazila ve finále v Melbourne turnajovou dvanáctku Čeng Čchin-wen z Číny za hodinu a 17 minut 6:3, 6:2. Pětadvacetiletá rodačka z Minsku prošla turnajem bez ztráty setu a stala se první hráčkou od roku 2013, která ovládla první grandslam sezony dvakrát po sobě. Naposledy se to povedlo před jedenácti lety její krajance Viktorii Azarenkové.

Melbourne (Aktualizováno: 11:53 27. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aryna Sabalenková

Aryna Sabalenková | Foto: Eloisa Lopez | Zdroj: Reuters

„Byly to úžasné týdny a ani jsem si nedokázala představit, že bych tuhle trofej pozvedla ještě jednou," uvedla Sabalenková. Soupeřce pogratulovala k výbornému výkonu. "Jsi tak mladá. Dostaneš se ještě do spousty dalších finále a vyhraješ,“ řekla jí na kurtu.

Přemožitelka Brendy Fruhvirtové a Barbory Krejčíkové z předchozích kol Sabalenková zdolala o čtyři roky mladší Čeng Čchin-wen i ve druhém vzájemném utkání. Vloni ji porazila ve čtvrtfinále US Open. V utkání neztratila Běloruska jedinou hru na servisu, což se naposledy ve finále Australian Open podařilo v roce 2007 Američance Sereně Williamsové.

Sabalenková se stala pátou hráčkou od roku 2000, která vyhrála Australian Open bez ztráty setu. Předtím to dokázaly Američanky Lindsay Davenportová (2000), Serena Williamsová (2017), Ruska Maria Šarapovová (2008) a předloni domácí Australanka Ashleigh Bartyová.

Jednadvacetiletá Čeng Čchin-wen hrála grandslamové finále poprvé. Nevyužila šanci napodobit v Melbourne deset let starý triumf krajanky Li Na a stát se druhou čínskou vítězkou Australian Open.

Čeng Čchin-wen hrála grandslamové finále poprvé. Nevyužila šanci napodobit v Melbourne deset let starý triumf krajanky Li Na a stát se druhou čínskou vítězkou Australian Open. „Je to moje první finále a je mi to trochu líto. Tak to ale je. Mám trochu smíšené pocity, protože jsem si v tomhle zápase mohla vést lépe,“ uvedla Čeng Čchin-wen.

Rozhodující momenty

Favoritka Sabalenková měla zápas od počátku ve svých rukou. Hned ve druhé hře prolomila soupeřčin servis, vzápětí odvrátila tři brejkboly a utekla do vedení 3:0. Za stavu 5:2 sice nevyužila tři setboly, o chvíli později si ale pomohla razantním servisem a sadu dopodávala.

Také druhý set zahájila Běloruska brzkým brejkem. V páté hře sebrala soupeřce podání ještě jednou a získala vedení 5:1. Přestože si závěr duelu lehce zkomplikovala čtyřmi nevyužitými mečboly, utkání nakonec dotáhla do vítězného konce. Na Australian Open vyhrála čtrnáctý zápas za sebou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme