Líbí se mi, jak na kurtu působím, řekl Macháč. V Melbourne to dotáhl nejdál z Čechů

Tenista Tomáš Macháč to na grandslamu v Melbourne dotáhl nejdál z českých singlistů, poprvé porazil soupeře z nejlepší světové dvacítky a nebyl zase tak daleko od toho, aby úspěch zopakoval. V letošním roce může mít solidní šanci na vydařené Australian Open navázat, dost pravděpodoně ho čeká premiérová sezona se všemi největšími turnaji.

Melbourne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Macháč v úvodním zápase čtvrtfinále tenisového Davisova poháru s Austrálií proti Jordanu Thompsonov

Tomáš Macháč v úvodním zápase čtvrtfinále tenisového Davisova poháru s Austrálií proti Jordanu Thompsonov | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Třiadvacetiletý Macháč je stále ještě spíš na začátku velké profesionální kariéry, nejlepší roky může mít stále před sebou, ale už letos by mohl poprvé odehrát všechny čtyři grandslamové turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si co říká Macháč ke svému výkonu

V živém žebříčku je teď v sedmé desítce, velké obhajoby ho nečekají, a tak je pravděpodobné, že delší období vydrží na pozicích, které zaručují účast v hlavních soutěžích.

Takže by se měl po Australian Open také na Roland Garros, do Wimbledonmu i na US Open dostat přímo a bez kvalifikace, kterými se musel ještě v nedávné době často prodírat.

„Samozřejmě je jeden z mých cílů být v hlavních soutěžích. Loni byla první sezona bez zranění, kdy jsem mohl odehrát správný počet turnajů. Koncovka sezony byla skvělá. Musím říct, že jsem rád za to, jak hraju a to i když se nedaří. Zatím se mi líbí, jak na kurtu působím, a věřím, že to půjde dobře,“ cítí Macháč další šanci ještě se posouvat pořadím a porážet při tom stále lepší tenisty.

Zatím se mu dařilo spíš v týmovém Davis Cupu, ale v posledních měsících už si připsal několik zajímavých výher i na individuálních turnajích.

Teď v Melbourne poprvé na grandslamu zdolal soupeře z nejlepší dvacítky světa. A po vítězství nad nasazenou sedmnáctkou Američanem Tiafoem více než trápil ještě o něco lepšího Rusa Chačanova.

Macháč se do osmifinále Australian Open neprobojoval, nad jeho síly byl Rus Chačanov

Číst článek

„Je ještě lepší, že s nimi můžu hrát na tři vítězné sety. Tři a půl hodiny kvalitního tenisu. Mohl jsem hrát i pátý set, teoreticky bych na to měl. To beru jako pozitivní a určitě mě to nakopne na další zápas,“ váží si Macháč svých posledních výkonů s těmi nejsilnějšími hráči.

A bonusem může být i to, že u toho náramně baví fanoušky díky atraktivnímu celodvorcovému tenisu, s častou hrou u sítě, s naskakovaným forhendem nebo třeba kontrolovanými pády.

„Je to součást mě, zkouším to na tréninku a patří to k tenisu, takže to není něco, do čeho bych se musel nutit. Pomáhá to a takhle jsem si troufl místo kraťasů zahrát dlouhý čopovaný forehand, převážně to, že jsem skočil rybičku, bylo čistě o tom, že jsem se snažil dát míč do kurtu, nebylo to nic extra a chtěl jsem pobavit diváky,“ usmíval se Tomáš Macháč, který při tom nemyslí ani tak na zábavu, ale na pro něj nejlepší cestu k bodu.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme