Lehečka navázal na Menšíka a zpečetil výhru nad Srbskem. Češi vyhráli v Davis Cupu skupinu C

Čeští tenisté zakončili finálový turnaj Davisova poháru vítězstvím 3:0 nad Srbskem a postoupili ze skupiny C. První bod zajistil týmu kapitána Jaroslava Navrátila osmnáctiletý Jakub Menšík, který deklasoval při debutu ve dvouhře Dušana Lajoviče 6:3, 6:2. Druhý přidal Jiří Lehečka, jenž zdolal Lasla Djereho 7:6, 7:5. V závěrečné čtyřhře uspěli i Adam Pavlásek a Tomáš Macháč po výhře nad Novakem Djokovičem a Nikolou Čačičem 7:5, 6:7 a 10:3.

Valencie (Aktualizováno: 22:29 16. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost Jiřího Lehečky

Radost Jiřího Lehečky | Zdroj: Profimedia

Češi a Srbové v předchozích zápasech ve Valencii shodně porazili domácí Španělsko i Koreu 3:0. Ve vzájemném duelu se tak hrálo už jen o vítězství ve skupině a lepší pozici pro los čtvrtfinálového soupeře. Češti by tak měli narazit buď na Finsko, které skončí druhé ve skupině ve Splitu, nebo na druhý nejlepší celek skupiny B v Manchesteru (Velká Británie, Austrálie, nebo Francie). Losovat se bude v úterý.

Djoković chválil český tenis. ‚Máte zářnou budoucnost,‘ řekl a zmínil i vzájemné finále Davis Cupu

Číst článek

Čeští tenisté postoupili v novém formátu Davisova poháru do čtvrtfinále poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupině na Velkou Británii a Francii. Vyřazovací část se odehraje v Málaze od 21. do 26. listopadu.

Bez ztráty setu

Jednadvacetiletý Lehečka vyhrál na tvrdém povrchu ve Valencii i třetí utkání a opět neztratil set. Proti sedmatřicátému hráči světa Djeremu, který v pozici jedničky nahradil odpočívajícího Djokoviče, zahrál deset es.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open Lehečka získal první set až po napínavém tie-breaku, který vyhrál 9:7. Zkrácenou hru ovládl ve Valencii podruhé. Ve středu uspěl proti Španělovi Alejandru Davidovichovi.

Ve druhé sadě sice Lehečka utekl díky brzkému brejku do vedení 4:1, Djere ale srovnal. Mladoboleslavský rodák však působil dál na servisu jistěji a v desáté hře měl první tři mečboly. Přestože je nevyužil, za stavu 6:5 si vypracoval další dva, ten poslední zužitkoval.

Menšíkova premiéra ve dvouhře

Menšík při debutu ve dvouhře Davisova poháru předvedl suverénní výkon a Lajoviče deklasoval za necelou hodinu. Proti zkušenému Srbovi exceloval hlavně na podání a soupeři nenabídl jedinou šanci na brejk. Při svém servisu ztratil za celé utkání pouhých pět fiftýnů, nastřílel jedenáct es a po prvním podání získal 94 procent bodů.

„Servis byl dnes důležitý. Myslím, že jsem podával velmi dobře. Trefil jsem také pár returnů a při důležitých bodech jsem zahrál dobře. S dnešním výkonem jsem spokojený. Jsem rád, že jsme to dokázali a jsme na správné cestě,“ řekl na tiskové konferenci Menšík.

Stoprocentní bilanci českých tenistů završili Pavlásek s Macháčem, kteří porazili po takřka dvou hodinách singlovou světovou jedničku Djokoviče s Čačičem. V prvním sadě odvrátili dva setboly a díky brejku v jedenácté hře se ujali vedení. Ve druhém setu sice nevyužili mečbol a prohráli zkrácenou hru 7:9, v super tie-breaku už ale dominovali 10:3.

Utkání skupiny C tenisového Davisova poháru ve Valencii:

Česko - Srbsko 1:0

Česko - Srbsko 2:0

Menšík - Lajovič 6:3, 6:2, Lehečka - Djere 7:6 (9:7), 7:5.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme