Originální cesta Otcovské k biatlonu. ‚Běžky jsem dřív nesnášela, pak jsme s tátou založili klub,‘ přiznává

Při posledním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě před jedenácti lety ještě o biatlonu nevěděla prakticky nic, teď je členkou reprezentačního týmu. Kristýna Otcovská sice zatím do žádného závodu na Vysočině nezasáhla, ale připravuje se v areálu tak, aby byla kdykoli schopná vyrazit na trať s absolutní světovou elitou.

Nové Město na Moravě Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna Otcovská

Kristýna Otcovská | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Pojedu, jen když nějaká z holek nebude moct závodit, takže vlastně bude dobré, když nepojedu,“ usmívá se 23letá Kristýna Otcovská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Kristýnou Otcovskou

Ta si užívá atmosféru novoměstského šampionátu jako pátá reprezentační biatlonistka, která v případě problémů jedné z čtveřice Markéta Davidová, Tereza Voborníková, Jessica Jislová a Lucie Charvátová může naskočit do závodu z pozice náhradnice.

Otcovská nevyrostla v žádné biatlonově známé oblasti, ale prakticky ve vlastním klubu v Litvínově.

„My jsme ho založili s tátou, protože nás biatlon zaujal. Řekla jsem si, že bych ho chtěla dělat, a táta mi s tím pomohl. Založil klub a několik let mě trénoval,“ vysvětluje pro Radiožurnál Sport.

„Pamatuju si přesně ten okamžik. Byla olympiáda v Soči, takže rok 2014. Seděla jsem u televize, zrovna tam jela Gabriela Soukalová a říkala jsem si, že bych to chtěla dělat, protože mi to přišlo dobrý. Táta mi řekl, že založíme klub, a po pár letech jsme ho založili.“ 

Biatlon zvítězil nad florbalem

Klub založila Otcovská s tátou konkrétně v roce 2017. V té době ale byla nadějnou florbalistkou, když rok poté ještě přivezla bronz z juniorského světového šampionátu právě v tomto kolektivním sportu. Pak ale zvítězil biatlon.

Voborníková byla ve stíhačce skokankou dne. ‚Nestřílela jsem rychlopalby, nuly se počítají,‘ popisuje

Číst článek

„Já jsem běžkovala od mala, ale nesnášela jsem to. O biatlonu jsem asi před olympiádou ani neslyšela. Ani jsem neuvažovala, že bych někdy dělala něco společného s běžkami, protože jsem to fakt nesnášela,“ přiznává Otcovská. To se ale změnilo.

„Byla to strašná dřina. Když nemáte fyzičku, nemáte techniku a špatné lyže, tak to není nic příjemného. Vůbec mi to nejelo. Na kole vám to jede aspoň z kopce, ale tady mi to nejezdilo ani z kopce,“ doplňuje Kristýna Otcovská.

Teď na běžkách tráví skoro každý den v pozici páté biatlonistky na mistrovství světa, kde čeká na případnou šanci ukázat se před bouřlivým domácím publikem, přestože ještě nemá ani jeden start v závodě Světového poháru.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme