Švédští biatlonisté ovládli štafetu na mistrovství světa. Češi bojovali dlouho o medaili, nakonec dojeli sedmí

Štafetu biatlonistů na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě překvapivě vyhráli Švédové. Tým v sestavě Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson využil selhání favorizovaných Norů, jejichž finišman Vetle Sjaastad Christiansen musel po závěrečné položce na tři trestná kola. Norsko nakonec dojelo druhé. Bronz vybojovala Francie. Češi Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig skončili sedmí.

Nové Město na Moravě (Aktualizováno: 18:29 17. 2. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České kvarteto si v první části štafety počínalo skvěle. Mikyska i Krčmář výborně zastříleli i dobře běželi a pohybovali se v kontaktu s čelem. Mareček běžecky ztrácel, ale i tak předal jako čtvrtý se ztrátou sedmi sekund na medaili.

Finišman Hornig se na trati nedokázal měřit s nejbližšími soupeři. Při střelbě vleže neminul, ale na druhé položce musel třikrát dobíjet. Ze střelnice odjel jako šestý, ale ještě ho předstihl Ital Tommaso Giacomel, jenž na něj po střelbě ztrácel zhruba 25 sekund. Stejně jako ženy tak i muži skončili ve Vysočina Aréně sedmí.

Kolaps Christiansena

Norským favoritům situaci zkomplikoval už na prvním úseku Sturla Holm Laegreid, který musel na trestné kolo. Už Tarjei Bö je ale na druhém úseku dostal do čela a jeho bratr Johannes Thingnes náskok ještě navýšil. Finišman Christiansen jel pro zlato, před poslední položkou vedl o více než minutu, ale pak selhal. Po třech trestných kolech se propadl na třetí místo a pak alespoň ve finiši udolal Francouze Quentina Fillona Mailleta.

Norové, kteří ve Světovém poháru dominují, na mistrovství světa podruhé za sebou nevyhráli. Po loňském titulu Francouzů je tentokrát předstihli Švédové. Samuelsson projel cílem s náskokem necelých 12 sekund.

Mužský program MS v Novém Městě na Moravě vyvrcholí v neděli závodem s hromadným startem se začátkem v 16:30.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafety:

Muži (4x7,5 km): 1. Švédsko (Brandt, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) 1:16:22,6 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) -11,8 (4+11), 3. Francie (Perrot, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet) -12,8 (3+13), 4. Německo -51,6 (1+8), 5. USA -1:22,2 (0+8), 6. Itálie -1:44,1 (1+11), 7. Česko (Mikyska, Krčmář, Mareček, Hornig) -1:48,0 (0+6).

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme