Indiana Jones není gastronomickým hrdinou. Jeho představitel ujíždí na lososu se zeleninou

Minulou neděli jsem doma až do večera zažívala latentní, ale všudypřítomnou nervozitu. Já sama jsem nebyla až tak vyvedená z míry, ale veškeré okolní dění bylo podbarveno neslyšným tónem, který vibroval i mnou.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omlazený Harrison Ford ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu

Film jsem si naplno užila, nedbala jsem záporných recenzí a hlasů „odborníků“ (ilustrační foto) | Zdroj: Falcon

Navzdory tomu jsem si ráno na rozkvetlé zahradě dala kávu, prohlédla růže, nakrmila koi kapříky, letem světem přečetla Sunday Times a nenápadně pozorovala mužské osazenstvo domácnosti, kdy se u nich objeví první příznaky hladu. Včas jsem jim udělala meruňkové knedlíky se spoustou tvarohu a másla a tím předešla dotazům: „Bude se něco jíst?“

Po obědě jsem jen s částečně hraným klidem přečetla odborný časopis, chuť si vylepšila další kávou a čtením live magazínu, i po knize jsem sáhla, zaplavala si až do příjemné únavy a okolo páté jsem pozvala své trochu roztřesené chlapy na večeři.

Byla lehká, skvělá, doplněná sklenkou prosecca a zakončená aromatickou tečkou – jahodami s mascarpone.

Meruňkové knedlíky patří k létu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

A přesně v půl osmé ze mne konečně vše spadlo. Uklidněná jsem zasedla do sedačky v kině a začala sledovat páté pokračování Indiana Jonese s Harrisonem Fordem.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Užila jsem si to

Film jsem si naplno užila, nedbala jsem záporných recenzí a hlasů „odborníků“, hodnocení podbarvených politikou, závistí, antifeminismem, nečetla jsem je a udělala jsem dobře.

Filmovým… a vlastně většině recenzí se vyhýbám, sama bych nedokázala žádnou napsat, protože bych byla absolutně nekritická, což je opakem toho, co se po autorech recenzí vyžaduje.

Já si film užívala a všimla jsem si, že mimo čaje s brandy si Indiana Jones ve filmu „jídla“ moc neužil. Ono se také špatně stoluje, když se honíte po střeše rozjetého vlaku a každou chvilku se vrháte do polohy ležmo, neboť se blíží tunel.

Špatně se stoluje i za jízdy na koni, zvláště v metru, když se na vás řítí souprava, a už vůbec nemůžete mít pomyšlení na prostřený stůl, když se vás snaží zabít banda německých nácků toužících po obnovení Říše.

Děj filmu se dokonce dostane až do Syrakus, kde se pošramocený Indiana potká s Archimedem, což se mi v nedávné gastroglose také „skoro“ podařilo.

Archimédes, Syrakusy a smažené koule

Číst článek

Po zhlédnutí filmu a náležitém vydýchání jsem si v duchu kladla otázku: „Jak jste na tom s gastronomickými požitky v civilním životě, Harrisone Forde?“

Indiana Jones gastronomický

Současná životospráva Harrisona Forda je střídmá, založená na zdravém jídle a očividně mu prospívá. Když byl pozván do televizní show slavné americké bavičky Ellen DeGeneresové, ta ho na úvod pochválila slovy: „Vypadáš dobře, vypadáš opravdu dobře,“ a hollywoodská hvězda hned vtipně odpověděla: „Jak jsem vypadal předtím?“

Odpovím si za moderátorku: „Také dobře, stále opravdu dobře!“

Tajemství jeho současné kondice je třeba v tom, že před natáčením pátého dílu jezdil pravidelně na kole 40 mil, ne rychlostí za hodinu, ale v kilometrech, což je skoro 65 kilometrů, ale také podnikal dlouhé každodenní procházky a rekreačně nenáročně cvičil.

Svou roli hraje i strava, což herec potvrdil odpovědí na další otázky moderátorky, co prý je za jeho stále perfektní postavou.

Slavný hollywoodský herec odpověděl: „Kromě jízdy na kole a tenisu jím jen zeleninu a ryby.“ Dodal, že v jeho jídelníčku nejsou „žádné mléčné výrobky“ ani maso.

„Prostě jsem se rozhodl, že už mě nebaví jíst maso, a vím, že to není moc dobré pro planetu ani pro mě,“ vysvětlil.

Už vidím, jak čtenářky volají své drahé polovičky a citují tajemství Fordovy stále chlapácké postavy.

U monotónní stravy však nezůstává, občas zajde do indické restaurace, kde si okoření život grilovaným mořským vlkem na špenátovém lůžku nebo zeleninovými jídly, jakými jsou kořeněná cizrna s mátovým čatní, brokolice tandoori či salát z manga a kokosu. Jeho oblíbená „indická“ navíc nabízí možnost upravit všechna jídla tak, aby byla vhodná pro vegany.

Když si Harrison Ford při natáčení pátého dílu Indiana Jonese zranil rameno, zotavoval se třeba nákupem v londýnském Waitrose (tady také zásadně nakupuji, mám ho kousek od domu). Do košíku si mimo jiné vložil suchary Ryvita s rozmarýnem a mořskou solí, bio cizrnu, bezmasé hamburgery a zeleninovou pizzu.

Herec přesto musí čelit častým nástrahám, třeba ve formě pochoutek, které umí připravit jeho prvorozený syn Ben.

Šéfkuchař Ben Harrison

Pokud jsem tvrdila, že Benův otec Harrison Ford nemá ve filmech čas se pořádně posílit, jeho syn Ben Harrison říká opak. Je úspěšným šéfkuchařem se špičkovou restaurací v Los Angeles s názvem Ford’s Filling Station a rád prohlašuje, že: „Mou vášeň k vaření inspiroval můj táta v Indiana Jonesovi, kde byla exotická jídla.“

Kde je pravda? Za chvilku se pokusím odpovědět.

V Dubrovníku je restaurace, kde chutná i výhled

Číst článek

Nejdřív zmíním zajímavost, že Ben kdysi pracoval jako šéfkuchař na ranči Skywalker, řídil zde tři restaurace zásobující pracovní komunitu Lucasarts, Lucasfilm a THX. Na jeho jídlech si musel pochutnávat i otec Harrison ztvárňující ve Star Wars postavu Hanse Sola.

Nelze nezmínit ani fakt, že první Harrisonova žena, Benova matka Mary Marquardtová, pracovala jako šéfkuchařka a dosáhla v tomto oboru značných úspěchů. Zde bych tedy hledala onu známou blízkost padajícího jablka a stromu.

Ben otevírá restaurace, z nichž každá míří výš než předchozí, je jednou z nejzářivějších kulinářských hvězd jižní Kalifornie, objevuje se v různých kuchařských show, televizních soutěžích, je porotcem a dokonce i autorem úspěšné kuchařky.

Ta se jmenuje „Taming The Feast“, přeloženo Zkrocení hostiny, a jedná se o průvodce venkovním grilováním, uzením a opékáním, kniha je doplněna cennými praktickými radami a plná fotografií z vlastního života, třeba i z dětství spojeným s jeho otcem Harrisonem.

Já tu mám však ještě dluh, měla jsem vyvrátit či potvrdit své či Benovo tvrzení. Dle mého je to remíza, zaprvé je talentem spíše po matce a zadruhé sami posuďte, na čem si pochutnával Benův otec v jednotlivých dílech Indiana Jonese.

Horké léto ochladíme horkým čajem, úplně jednoduché to však není

Číst článek

Ve filmu Dobyvatelé ztracené archy málem pozře nabídnutou otrávenou datli, malá opice však takové štěstí neměla. Při dobrodružství v Indii (Chrám zkázy) se ocitne na opulentní hostině, kde se konzumují živí hadi, plazi a hmyz.

V díle Poslední křížová výprava se Indiana docela rozšoupl, měl sklenku Moët & Chandon, ve vzducholodi dostal misku oříšků a sklenku whisky. Nakonec se osvěžil i vodou nabranou přímo do svatého grálu, tedy poháru, z které prý pil Ježíš při poslední večeři.

V díle Království křišťálové lebky vysedává v americkém Artie’s Diner pojmenovaném po otci režiséra Spielberga. Popisovat pití krve Kálí v díle Chrám zkázy však nemíním, stejně jako následky, které postihly štáb, včetně Harrisona Forda, při otravě z jídla v Tunisu při natáčení dílu Dobyvatelé ztracené archy.

To raději imaginárně zasedněme ke společnému stolu se slavným hollywoodským hercem.

Stolování s Harrisonem Fordem

Pro představu, jakých chutí si slavný herec užívá, jsem vám připravila jeho prý oblíbené jídlo, což není nic normálnějšího než losos s restovanou zeleninou. Příprava je snadná, na dvě porce (předpokládám, že nikoho jiného, než slavného herce, nepozvete) toho nebudete potřebovat až tak moc.

Nechte si chutnat a hezké letní zážitky.

Losos s restovanou zeleninou

Ingredience:

  • 2 filety z lososa (pokud chcete méně kalorickou verzi, zaměňte lososa například za bílou tresku)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce citronové šťávy + 1 citron k servírování
  • 2 ks zeleného chřestu nebo brokolice
  • 4 kusy na plátky nakrájené mrkve
  • středně velká miska čerstvého hrášku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 100 g zelených fazolek
  • 10 středně velkých cherry rajčat

 

Postup:

  • Filety z lososa vložte do mísy, osolte a opepřete, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu a nechte je minimálně 30 minut až 2 hodiny marinovat.
  • Pak rozehřejte na pánvi olej a rybu opékejte 5–6 minut z každé strany na středně silném plameni (filety z bílé ryby stačí opékat 4 minuty). Mezitím omyjte a nakrájejte zeleninu – fazolky, mrkev a chřest nebo brokolici.
  • Vyndejte filety z pánve, položte na talíř a druhým talířem zakryjte, aby z nich zbytečně neutíkalo teplo. Do stejné pánve vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji 2–3 minuty. Jakmile je hotovo, vyndejte ji a orestujte nakrájená rajčata. Vše osolte a opepřete.
  • Rybí filety podávejte na zeleninovém lůžku z fazolek, chřestu a mrkve, ozdobte orestovanými rajčaty. Rybu pokapejte zbytkem omáčky z pánve a podávejte ji horkou. Ideální přílohou jsou vařené brambory, můžete ale servírovat i bez přílohy.
  • Pokrm můžete doplnit i další zeleninou podle vlastního výběru, abyste mu dodali jinou chuť. Pokud máte rádi pálivou rybu, dejte do marinády červenou nebo sušenou chilli papričku.

Losos na orestované zelenině je ukázkou zdravého pokrmu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme