Na solidárním příspěvku na ubytování uprchlíkům vyplatily úřady práce asi 2,66 miliardy korun

Úřady práce na solidárním příspěvku na ubytování uprchlíků vyplatily celkem asi 2,66 miliardy korun. Podporu mohli získat lidé, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě přijali běžence zdarma či za úhradu energií nejméně na 16 dní v měsíci v kuse. V červnu jim stát poskytl 17 500 dávek za celkem 164,2 milionu korun. Vyplývá to z údajů o vyplácených dávkách, které zveřejnilo ministerstvo práce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyučování českého jazyka pro ukrajinské uprchlíky na ÚJOP UK.

Úřady vyplatily příspěvky na ubytování uprchlíků v hodnotě 2,66 miliardy korun. Ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Příspěvek zavedl takzvaný lex Ukrajina. Pravidla a výši nastavila vláda v nařízení. Solidární příspěvek se poskytoval do konce června, od července se podpora uprchlíků změnila. O dávku bylo možné žádat zhruba od půlky loňského dubna. Do konce loňského června se dalo získat na ubytovanou osobu na měsíc 3000 korun, nejvýš 12 tisíc korun.

Chystá se reforma dávek. Místo čtyř podpor má být jedna ‚superdávka‘. U žadatelů se bude řešit majetek

Číst článek

Za poslední rok se pak na ubytovaného v samostatném bytě vyplácelo 5000 korun, na dva 9000 korun, na tři 12 tisíc korun, na čtyři 14 tisíc korun a na pět a více osob 15 tisíc korun. Pokud lidé měli příchozí u sebe doma, mohli pobírat 3000 korun na měsíc na osobu, nejvýš ale 9000 korun.

Loni solidární ubytovatelé od státu dostali 1,62 miliardy korun a letos v prvním pololetí 1,04 miliardy korun. Podle dřívějších informací dvě třetiny ubytovaných příchozích měly bydlení v samostatném bytě, třetina v domácnostech.

Průměrná podpora: 9384 korun

V červnu úřady práce vyplatily 17 500 příspěvků za 164,2 milionu korun. Průměrná podpora dosahovala 9384 korun. Nejnižší byl počet dávek v březnu. Bylo jich 15 600 za 142 milionů korun.

Loni v červnu se poskytlo 26 100 příspěvků za 217,6 milionu korun. Průměrná částka činila 8337 korun.

Do října počet podpořených domácností klesal, snížil se na 19 400. V dalších dvou měsících se pohyboval kolem 20 500, v lednu a únoru přesáhl 23 100. Poté se znovu snížil.

Bydlení zdarma jen pro zranitelné a menší příspěvky. Mění se pravidla pro pomoc ukrajinským uprchlíkům

Číst článek

Příspěvky se daly vyřizovat jen online. Systém měl zpočátku technické problémy. Letos v zimě pak kvůli podezření na případné podvody úřady práce řadu žádostí zamítaly a žadatelé museli po vyzvání do poboček přinést doklady o ubytovaných či bytě. Na možné zneužívání digitalizovaných dávek a nedostatečnou kontrolu poukazovaly odbory.

Hospodářské noviny před časem napsaly, že Úřad práce vyplatil přes 600 tisíc korun skupině žadatelů s jedním společným účtem. Ředitel ministerské sekce informačních technologií a pověřený šéf úřadů práce Karel Trpkoš v polovině dubna řekl, že úřady podaly dvě desítky trestních oznámení, kontroly „masivní zneužívání“ neprokázaly a počet zamítaných žádostí se výrazně nezvedl.

Od července změna

Podpora na bydlení uprchlíků se od července změnila. Solidární příspěvek se přestal vyplácet. Nouzové ubytování v zařízeních těm, kteří mohou pracovat, hradí stát pět měsíců.

Běženci si mají živobytí a bydlení pak platit sami. Získat na to mohou případně humanitární dávku, ale jen tehdy, pokud je jejich příjem a úspory nižší než životní minimum a stanovené náklady na bydlení.

Organizace na pomoc příchozím poukazují na omezení pomoci, podle nich je pro uprchlíky obtížné vyžít a bydlení hradit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme