Snímek, co osvobodí mnoho duší. Hlavní cenu Anifilmu získal Můj románek s manželstvím

Vznikal celých sedm let a na jeho 40 tisících obrazech se údajně vykreslilo přes 660 tužek. Porotu mezinárodní soutěže festivalu animovaných filmů v Liberci letos nejvíce učaroval autorský celovečerní snímek Můj románek s manželstvím. Lotyšsko-americká autorka Signe Baumane si za něj už loni odvezla stejné ocenění z prestižní animátorské přehlídky ve francouzském Annecy.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrdinkou snímku je Zelma, kterou už odmalička všechny písničky a pohádky přesvědčovaly, že pokud se bude chovat tak, jak se to od dívky očekává, láska vyřeší všechny její problémy a dá jejímu životu smysl. Čím je ale Zelma starší, tím jí koncept lásky přijde podivnější.

Celý 107minutový příběh vnitřní ženské rebelie, do kterého vstupují řecký chór i neurochemické procesy v mozku, animovala Signe Baumane sama, a to s využitím reálných dekorací a kreslené animace. 

Žena na útěku, žena z plastu. Rovnou dva snímky z FAMU budou soutěžit v Cannes

Číst článek

„Tento umělecky a technicky příkladný snímek byl vybrán, neboť považujeme za důležité, že změní mnoho lidí a osvobodí mnoho duší,“ uvedla ve svém zdůvodnění porota ve složení britského animátora Johna Stevensona, francouzského festivalového dramaturga Sébastiena Sperera a české publicistky Veroniky Bednářové.

Cena pro nejlepší celovečerní film pro děti připadla francouzskému filmu Myška a medvěd na cestách. Volné pokračování příběhu o upovídané myšce Celestině a zádumčivém medvědovi Ernestovi je podle poroty „krásně zpracované, vizuálně rozkošné, okouzlující, hluboce dojemné i aktuální“.

Věnuje se motivům, jako je důležitost boje za svobodu projevu a proti restriktivním totalitním režimům, jeho zpracování ale není didaktické, což trojice porotců kvituje.

Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti udělila porota festivalu Anifilm francouzskému filmu Myška a medvěd na cestách | Zdroj: Anifilm

V kategorii krátkých filmů zvítězili portugalští Obchodníci s ledem, v nichž režisér João Gonzalez vykreslil důvěrný vztah otce a syna, kteří se společně musí vypořádat se ztrátou a postavit hrozbě. Mezi studentskými filmy bodoval lehce mrazivý příběh ošetřovatele a klientů pečovatelského domova s názvem Dům ztracené naděje.

V mezinárodních soutěžních sekcích libereckého Anifilmu se utkalo celkem deset celovečerních filmů, 36 krátkých a 35 studentských filmů, 22 videoklipů, 23 abstraktních a nenarativních snímků a 12 filmů ve virtuální realitě. Klání se účastnilo také 15 počítačových her.

Deniska umřela a dvakrát zvítězila

Ceny v domácí soutěži se tradičně předávaly už během úterního zahájení festivalu. O vítězích dopředu rozhodla více než stočlenná Rada animovaného filmu.

Soutěž opanoval krátký animovaný snímek Deniska umřela v režii studenta pražské FAMU Phillipa Kastnera. Příběh o chlapci, který se vyrovnává se smrtí své milované fenky, si odnesl ocenění za nejlepší český studentský film a také všechny tuzemské kategorie zaštiťující Cenu České televize za nejlepší české animované dílo.

„Znovu to dokazuje, že studentská animace je u nás opravdu na vysoké úrovni a Deniska umřela pokračuje v tendenci, kdy si mladí čeští tvůrci vybírají velice osobní témata, která umějí zajímavě, výtvarně a hlavně citlivě zpracovat,“ komentuje dvojité vítězství programový ředitel Anifilmu Pavel Horáček. Snímek Phillipa Kastnera se představil už v únoru na Berlinale, příští měsíc ho v soutěži uvede také festival v Annecy.

Cena za celoživotní přínos animovanému filmu převzal během zahájení festivalu animátor Alfons Mensdorff-Pouilly | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V soutěži Český obzor se dále prosadili režiséři Matej Mihályi a Thanh Mai Tranová s epizodou Šutr ze seriálu Wunderbaum nebo Jan Míka s Husou, krátkometrážním filmem pro děti, který kombinuje loutkovou a 3D animaci.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu převzal animátor Alfons Mensdorff-Pouilly, který má ve svém uměleckém portfoliu například snímky Zaniklý svět rukavic, Krysař, Fimfárum Jana Wericha nebo seriály Pat a Mat, Jája a Pája a Jak to chodí u hrochů.

Festival letos podle pořadatelů navštívilo na 35 tisíc diváků. Ti svým hlasováním rozhodli o vítězi Ceny Libereckého kraje, kterým se stal maďarský celovečerní snímek Čtyři duše kojota. Anifilm potrvá až do neděle 7. května.

VÍTĚZOVÉ FESTIVALU ANIFILM 2023

Mezinárodní soutěž

Nejlepší celovečerní film pro dospělé diváky
Můj románek s manželstvím (rež. Signe Baumane)

Nejlepší celovečerní film pro děti
Myška a medvěd na cestách (rež. Jean-Christophe Roger, Julien Chheng)

Nejlepší krátký film
Obchodníci s ledem (rež. João Gonzalez)

Nejlepší studentský film
Dům ztracené naděje (rež. Jinkyu Jeon)

Nejlepší abstraktní a nenarativní film
Jeskyně útržků (rež. Caibei Cai)

Nejlepší videoklip
Lenka Dusilová: Białe konie (rež. Miloslav Frič)

Nejlepší VR film
Z hlavního náměstí (rež. Pedro Harres, Andre Correa)

Nejlepší výtvarný počin v počítačové hře
Pentiment

Nejlepší počítačová hra pro děti
Lost in Play

 

Český obzor 

Cena Nadace PPF za nejlepší český krátký film
Husa (rež. Jan Míka) 

Nejlepší český studentský film
Deniska umřela (rež. Philippe Kastner)

Nejlepší český seriál
Wunderbaum: epizoda Šutr (rež. Matej Mihályi, Thanh Mai Tranová)

Cena České televize za nejlepší české animované dílo
Deniska umřela (rež. Philippe Kastner)

Nejlepší český videoklip
Oberka: King of Bhangra

Zakázková tvorba
série Design a transformace: Příběhy českého designu 1990-2020 (Barbora Halířová, Diana Cam Van Nguyen, Magdalena Hejzlarová, Michaela Režová, Ondřej Slavík, Thanh Mai Tranová, Zdeněk Durdil)

 

Cena za celoživotní přínos animovanému filmu
Alfons Mensdorff-Pouilly

Divácká Cena Libereckého kraje
Čtyři duše kojota

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme