Oscarové záběry z Ukrajiny i dokumentární výprava na Hranice Evropy. Začal festival Jeden svět

Ze snímku Já Kapitán | Zdroj: Pilot Film

O lidských právech a jejich porušování – postaru, i tak trochu v novém hávu. Festival Jeden svět si letos přidal do programové nabídky vedle dokumentárních filmů i ty hrané, a náležitě upravil své jméno. Teď už jako Mezinárodní filmový festival o lidských právech uvede na sto celovečerních snímků, desítku projektů ve virtuální realitě a k tomu i sedm krátkých filmů pro nejmladší diváky. Zajít si na ně můžete až do 21. dubna ve 48 českých městech.

Kino Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremoniál 26. ročníku, tradičně doplněný o předání Ceny Homo Homini, se konal v úterý v Pražské křižovatce. Po úvodním slově polské režisérky Agnieszky Holland se promítala povídková sága Pozemské verše, zachycující každodenní úklady represivní íránské vlády a společnosti.

Lidskoprávní ocenění letos připadlo redakci Abzas Media, které patří mezi nejvýznamnější nezávislá ázerbájdžánská online média. Oba jeho zakladatelé i někteří z redaktorů, kteří referovali o stavu politiky, lidských práv a korupci v tamních státních institucích, jsou v současnosti vězněni. Cenu v Praze osobně převzala nová šéfredaktorka Leyla Mustafayeva působící v exilu.

Paralelně k tomu proběhla i zahajovací projekce pro veřejnost v kině Lucerna, kde diváci mohli zhlédnout čerstvého držitele Oscara, dokumentární snímek 20 dní v Mariupolu, v němž kameraman zpravodajské agentury Associated Press zachycuje první dny ruské okupace tohoto ukrajinského přístavního města. Nabízí tak širší kontext ke známým fotografiím, které na přelomu února a března 2022 obletěly svět.

Polská režisérka Agnieszka Holland (vpravo) s Leylou Mustafayevou, šefredaktorkou ázerbajdžánské redakce Abzas Media oceněné cenou Homo Homini | Foto: Lukáš Bíba | Zdroj: Festival Jeden svět

V mezinárodní soutěži se představí například snímek Venezuela: Země ztracených dětí, v němž samoživitelek hledá způsoby, jak v rozvráceném státě sužovaném hladem, násilím a chudobou přežít. Na malou farmu uprostřed norského lesa vydá zase dokument Neznámou krajinou. Jeden z letošních vítězů festivalu Sundance sleduje rodinu, která musí po tragické ztrátě čelit požadavkům moderní společnosti.

Proti větru představí olympijskou reprezentantku v jachtingu, jejíž život nabere zcela jiný směr poté, co obviní vysoce postaveného sportovního funkcionáře ze znásilnění a zažehne tím první jiskru hnutí #MeToo v Řecku. Co jsou lidé ochotni podstoupit, aby získali svobodu? Na to se ptá dokumentární Útěk z Utopie. Jeho hlavní hrdinové se pokoušejí uprchnout z jednoho z nejutlačovanějších míst na planetě – Severní Koreje.

Psi jsou taky lidi nabídne provokativní úvahu o tom, jakým právem považujeme jiné živé bytosti za svůj majetek. Ve snímku Virtuální ostrov proniknou diváci do světa postapokalyptické počítačové hry DayZ, kde roztodivná hráčská komunita nachází útočiště před realitou i ventil pro znepokojující míru násilí.

Z hraných filmů bude k vidění třeba na Oscara nominovaný Já Kapitán o dvou mladících, kteří se vydají ze Senegalu do Evropy, nebo podvratně vyprávěný Netvor v režii japonského festivalového miláčka Hirokazu Kore-edy o jednom problematickém učiteli – nebo snad jeho problematickém žákovi?

Výběr z české tvorby nabídne několik distribučních předpremiér. Jednou je dojemný portrét bývalého prezidenta Tady Havel, slyšíte mě? v režii Petra Jančárka, další pak nejnovější spolupráce dokumentaristky Apoleny Rychlíkové a reportérky Saši Uhlové. Ta se v Hranicích Evropy vydává do Německa, Francie a Irska, aby si prošla prekarizovanými pracemi na farmě, v hotelu a v opatrovnictví, a vžila se tak do reality mnoha východoevropských pracovních migrantů.

Ještě před dubnovým uvedením do kin budou moct čeští diváci zhlédnout také „film z budoucnosti, která ještě neexistuje“. Dokumentární sci-fi experiment Poznámky z Eremocénu uvedla Viera Čákanyová ve světové premiéře loni na Berlinale.

Letošní 26. ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se koná od 20. března do 21. dubna ve 48 městech po celém Česku.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme