Mezipatra prolamují ledy. Přehlídku filmů s queer tematikou letos zahájí izraelská satira

Adèle Exarchopoulos ve snímku Pět ďáblů | Zdroj: Mezipatra

V Praze ve čtvrtek začíná queer filmový festival Mezipatra, otevře ho izraelská společenská satira Slušný občan. Tématem 23. ročníku bude Prolomit ledy, čímž organizátoři odkazují na vystoupení z komfortní zóny a odvahu, která je nutná pro překonání vlastního stínu. Přehlídka v metropoli setrvá až do ⁠10. listopadu, poté se na týden přesune do Brna.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„I letos budou Mezipatra plná nádherných queer příběhů,“ říká ředitel festivalu Pavel Bicek. Program jich nabídne přes 70, deset z nich se utká o hlavní cenu poroty.

Izraelské drama Slušný občan vypráví o individuální odpovědnosti v kontextu západního liberalismu. Mladý pár je v něm svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. Od té chvíle se jim harmonický vztah a idealizované představy o společnosti začínají drolit pod rukama.

Horkým kandidátem na hlavní festivalovou cenu je surreálný hit z Cannes s názvem Pět ďáblů. Magický příběh vyprávěný pohledem dívky s nadpřirozenými schopnostmi se dotýká tématu rodinných tajemství a přitažlivosti, která neztrácí na síle ani po mnohaletém odloučení.

Do Jižní Ameriky se festivaloví návštěvníci podívají s inspirativním snímkem Paloma, v němž stejnojmenná hrdinka touží po tradiční svatbě v kostele, což jí ale není kvůli její genderové identitě umožněno. Debut rakouské režisérky Clary Sternové Na tenkém ledě zase zavede diváky do zimní haly, kde o hlavní postavy narážejí o mantinely i trápení z první lásky.

Součástí programu budou tradičně také dokumenty, retrospektiva nebo blok věnovaný distribučním filmům značky Queer Kino. Čtyři příběhy bloku krátkometrážních snímků Ukraine Is Queer přinesou unikátní svědectví těch, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života.

O zakončení se postará britské komediální drama Pride o nečekaném přátelství mezi velšskými horníky a gay komunitou během protivládních protestů v polovině 80. let. Představí se v něm například Ben Schnetzer, George MacKay, Paddy Considine nebo Bill Nighy a Imelda Stauntonová.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme