SOUTĚŽ: Nad punčákem seděl, ve vaně psal. Vyhrajte grafický román o Arnoštu Lustigovi

V pondělí uplyne třináct let od smrti Arnošta Lustiga, jednoho z nejvýznamnějších světových spisovatelů, kteří se ve svých dílech věnovali holokaustu. Nový grafický román v celkem 22 obrazech představuje hlavní momenty na jeho životní cestě. O Arnoštovu cestu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Vana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrace Elišky Podzimkové z knihy Arnoštova cesta

Ilustrace Elišky Podzimkové z knihy Arnoštova cesta | Zdroj: Nakladatelství Odeon

„Arnošt Lustig píše oblečený ve vaně, přes kterou má prkno na válení těsta a na něm psací stroj. Snaží se napsat text, ale moc mu to nejde. Klid má jenom v koupelně, v malém bytě s dětmi se jinde pracovat nedá. Nevadí mu to, je šťastný, že může psát,“ stojí v prvním obrazu zvaném V koupelně.

Když se ho dcera Eva později v knize zeptá, proč pořád vypráví nějaké příběhy, spisovatel jí odpoví: „Protože to je jediný, co má cenu. To jediný, co mě přežije. I z mého života bude jednou příběh.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Dvaadvacet obrazů může být zásadní jak pro Lustiga samotného, tak pro jeho dceru Evu a syna Josefa. Kniha je totiž koncipována jako jejich dialog o cestě životem. Všichni tři postupně stárnou a zjišťují o sobě nejrůznější věci – a tím se k sobě také přibližují. Zjišťují, kdo opravdu jsou a kým jsou pro sebe navzájem.

Autorkou knihy je spisovatelka a novinářka Markéta Pilátová. Její texty doprovázejí obrazové koláže Elišky Podzimkové, animátorky a umělkyně, jejíž úspěšná výstava ilustrací ke knize Malý princ putuje po Evropě. Za pět let ji viděly už desítky tisíc návštěvníků.

Arnoštovu cestu vydalo nakladatelství Odeon.

Eva Lustigová, dcera a ředitelka Nadačního fondu Arnošta Lustiga, s knihou Arnoštova cesta | Foto: Alžběta Boháčová | Zdroj: Český rozhlas

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět grafických románů Arnoštova cesta, napište nám až do tohoto pátku 1. března do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje povídka z pera Arnošta Lustiga, podle které natočil Jan Němec v roce 1964 snímek Démanty noci?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme