SOUTĚŽ: Proč téměř nic z toho, co se říká o jídle, není pravda. Vyhrajte knižní Mýty na talíři

Ať už za to může náš oblíbený časopis, či hluboce zakořeněná lidová pověra, většina z věcí, co si myslíme, že víme o jídle, je chybná. Jezte méně tuku, jezte méně cukru, pijte raději dietní verze slazených nápojů, nikdy přes den nevynechejte žádné jídlo... „Slýchával jsem (podobné rady) tak často, že ještě dnes, v dospělosti, mi dělá problémy se jimi neřídit,“ píše Tim Spector v knize Mýty na talíři, o kterou si můžete zahrát s webem iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Lednice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento týden hrajeme v knižní soutěži o Mýty na talíři od Tima Spectora

Tento týden hrajeme v knižní soutěži o Mýty na talíři od Tima Spectora | Zdroj: iROZHLAS.cz

První mýty o jídle se učíme už v dětství. Tehdy je nám řečeno, že po mléce rychleji porosteme, po rybách budeme chytřejší, z čokolády dostaneme akné nebo že nám po vejcích a mase vyrostou svaly. Jak se v tom má člověk vyznat, když je mýtů o jídle tolik a stále přibývají další a další?

OHLASY NA KNIHU

„Jedna z nejsrozumitelnějších a nejpřístupnějších knih o stravování. Je příjemně otevřená, nabitá informacemi a vyhýbá se všem módním dietním pravidlům.“
The Guardian

„Od mámy, která vyrostla za války, jsem se dozvěděl, že žádné jídlo není tak plesnivé, aby se nedalo jíst, a že na talíři nesmí nikdy nic zbýt,“ vzpomíná Spector, který jako oceňovaný odborník v oblasti mikrobiomu a personalizované medicíny působí na King’s College v Londýně.

„Dostal jsem spoustu nezpochybnitelných rad, jako že nejméně hodinu po jídle se nesmí plavat, před spaním už se nejí a ke zhubnutí se musí cvičit. Nic z toho nestojí na vědeckém základě a mnohé z těchto rad jsou naopak naprosto mylné,“ pokračuje v úvodu své nové knihy.

Britský vědec dlouhodobě popularizuje téma dopadu stravování na celkové lidské zdraví v médiích a knihách. Jeho předchozí kniha The Diet Myth (Mýtus diety) se stala mezinárodním bestsellerem.

„Velká část z toho, co se říká o jídle, je přinejmenším zavádějící, přinejhorším se pak jedná přímo o lži, které jsou často zdraví nebezpečné,“ říká Spector s tím, že to platí jak o doporučeních dietologů, lékařů, úřadů a mediálních výstupech k vědeckým objevům, tak o zprávách šířených ústně mezi přáteli.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Tím nejrozšířenějším a nejnebezpečnějším mýtem je přitom podle něj představa, že jsme všichni identické stroje a na potraviny reagujeme stejně.

„Potravinářský průmysl úmyslně ignoruje a snižuje význam individuální povahy metabolismu, reakce na potraviny a jedinečnost mikrobiomu částečně proto, že reklama funguje lépe, když šíří jednoduchá sdělení,“ zdůrazňuje Spector.

Publikaci Mýty na talíři vydalo v českém překladu Tomáše Kačera nakladatelství Host.

„Velká část z toho, co se říká o jídle, je přinejmenším zavádějící, přinejhorším se pak jedná přímo o lži, které jsou často zdraví nebezpečné,“ říká Tim Spector | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Mýty na talíři, napište nám až do tohoto pátku 30. června do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém století byl objeven vitamin C?

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme