SOUTĚŽ: Teď a teď a teď a teď. Oceňovaný český ilustrátor vypráví o čase

V soutěži hrajeme o knihu Davida Böhma nazvanou Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Jak vypadá čas? Proč si někdo myslí, že ho nemá? A co vlastně představuje čas pro žraloka, jepici nebo zeměkouli? Odpovědi hledá oceňovaný výtvarník a ilustrátor David Böhm v knize nazvané Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí. Můžete si o ni zahrát v poslední letošní soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Časová osa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co se dá stihnout za pouhou minutu? Inspiraci můžeme najít ve světových rekordech. Za minutu někdo zvládne například chytit do pusy 49 jablek, kopnout se 127krát do hlavy, 1080krát tlesknout nebo rozbít hlavou 43 vajíček v gymnastické poloze most.

Čas ovlivňuje ve světě, jak ho známe, úplně všechno. A každé ono nezastavitelné, nedefinovatelné „teď“ trvá různě dlouhou dobu.

Zubu času podléhá všechno: to, na co si můžeme sáhnout, i to, na co ne. Stárnou věci, ale i myšlenky, stárneme my lidé, stárnou i pohoří a kontinenty. Kdybychom přešli z faktů do básnického jazyka, mohli bychom říct, že je čas tekoucí řeka, ale také dobrý lékař, drahocenná útrata i cesty, po kterých chodíme.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Co vlastně měří čas? Kdo vymyslel hodinky? A co se dělo, když ještě neexistovaly? Knížka Davida Böhma vypráví o tom, jak se proměňuje vnímání času, co trvá dlouho a co krátce, ale i tom, jak neplýtvat vesmírem.

Böhm tvoří respektovanou uměleckou dvojici s Jiřím Frantou. Spolupodíleli se třeba na ilustracích a vizuální podobě publikací Průvodce neklidným územím I, Jak se dělá galerie nebo Město pro každého.

Böhmova autorská encyklopedie A jako Antarktida vyhrála Magnesii Literu a prestižní Německou cenu za literaturu pro mládež. Ilustrovanou knihu o čase s názvem Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí vydalo nakladatelství Labyrint v edici knih pro děti a mládež Raketa — a to 400 let poté, co byla v českých zemích poprvé snědena brambora.

V soutěži hrajeme o knihu Davida Böhma nazvanou Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět knih Než dočteš tuto větu, narodí se na Zemi 21 dětí, napište nám až do tohoto pátku 22. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém roce proběhla ve Washingtonu konference, která doporučila greenwichský poledník jako základní poledník pro mezinárodní standard určování zeměpisné délky?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme