Návrat do devadesátek i premiéry na iVysílání. Česká televize představila jarní novinky

Michal Novotný jako Ivan Jonák v minisérii Devadesátky | Zdroj: Česká televize

Jarní sezona bude na České televizi žánrově i obsahově pestrá, slibuje její generální ředitel Petr Dvořák. Televize v novém roce postupně představí šest premiérových seriálů a minisérií, několik nových dokumentů, animovaný seriál pro starší děti i druhou řadu oblíbené soutěže Peče celá země. Divákům nabídne také svůj první webový seriál.

Televize Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leden přinese tři programové novinky. První z nich bude dvanáctidílná krimi série Stíny v mlze odehrávající se v Ostravě a jejím okolí. Dvojici vyšetřovatelů v podání Petry Špalkové a Jiřího Vyorálka zavede režisér Radim Špaček do různých oblastí a sociálních skupin – od youtuberů přes motorkáře až po realitní makléře.

„Umožníme divákovi blíže poznat, kdo jsou ti, jejichž prací je pátrat po vrazích. Co dělají, když nejsou v práci a jak se tahle, nejen časově, ale především psychicky náročná práce dá skloubit s běžným životem,“ představuje seriál kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

„Současně jsme se snažili jednotlivé kriminální případy zasazovat nejen do různých koutů Ostravska, ale i do rozdílných sociálních prostředí. Zajímaly nás pak nejen pachatelé, ale i oběti trestných činů.“

První díl Stínů v mlze, v němž se dvojice vyšetřovatelů dostane do prostředí ilegálních zápasů, odvysílá ČT1 v pondělí 3. ledna.

Druhá kriminální novinka, Devadesátky v režii Petera Bebjaka, se inspirují vyšetřováním reálných případů první poloviny bouřlivých 90. let. V této době nastupuje na pražské 1. oddělení Kryštof Bartoš coby mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec s tváří Martina Fingera novému kolegovi nevěří, pracovat ale musí společně.

„Když jsem v roce 1990 nastupoval k policii, znal jsem policejní práci jen z dobových televizních seriálů. Učil jsem se za pochodu,“ vypráví Josef Mareš, který na scénáři k Devadesátkám spolupracoval s Matějem Podzimkem.

Štědrý večer bude na ČT patřit pohádce Jak si nevzít princeznu. Nový rok přinese závěr série Marie Terezie

Číst článek

„Doba byla překotná, nápor vražd a zločinu byl velký a policie na to nebyla dostatečně připravená. Tudíž jsem se i já, jako mladý začínající vyšetřovatel, který nic neuměl, dostal k případům, ke kterým bych se normálně nedostal. Díky tomu jsem se účastnil zásadních kauz.“

Sérii doprovodí dokumentární cyklus Polosvět, který devadesátkové kriminální kauzy ukáže z jiného úhlu.

Nové pekařské výzvy

Na filmové Špunty na vodě z roku 2017 naváže komediální seriál Špunti na cestě, ve kterém se „podivní členové jedné normální rodiny“ vydají na netradiční dovolenou v upraveném obytném autobusu.

Novinky hrané tvorby postupně rozšíří také minisérie Vražedné stíny s Ondřejem Vetchým v roli poručíka Alana Kreinera a na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech s úspěchem uvedené Podezření s Klárou Melíškovou jako zdravotní sestrou obviněnou z vraždy pacienta.

S novou řadou se do programu vrátí také populární soutěžní pořad Peče celá země. Mezi amatérskými pekaři v ní bude rozhodovat navrátivší cukrář Josef Maršálek a nová porotkyně Michaela Landová. Maršálek bude zároveň hlavním protagonistou pořadu Cukrárna u Josefa, který se bude snažit dětským divákům ukázat, že cukrárna neznamená nutně hromady cukru.

Starším dětem je věnováno pokračování animovaného seriál Anča a Pepík, který navazuje na příběhy myších kamarádů z kultovního komiksu Lucie Lomové, které Česká televize uvedla na jaře 2017.

Televizní premiéry se na začátku příštího roku dočká také řada dokumentů. Mezi nimi budou například časosběrné portréty Anny v režii Heleny Třeštíkové nebo Nová šichta, která ukazuje osudy rázovitého horníka Tomáše Hisema, který se po zavření dolu rozhodne rekvalifikovat na profesi programátora.

Rychlokvašný Případ Roubal zve na psychopatického Čermáka, nabídne ale jen mdlé ‚udělej si sám‘ krimi

Číst článek

Sólomámy Eriky Hníkové představí tři samoživitelky nacházející se v různých obdobích sólomateřství. Na obrazovkách bude k vidění také Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který nabízí vzhled do soukromí zpěváka Karla Gotta.

Původní seriály pro iVysílání

Jarní sezona s sebou přinese i nové pořady, které vznikly výhradně pro online platformu iVysílání. Ta podle generálního ředitele České televize umožňuje televizi „uchopit nové látky, vyzkoušet jiné tvůrčí postupy a oslovit tedy ještě specifičtější divácké skupiny“.

V premiéře se divákům představí například TBH, vítězný webseriál letošního ročníku festivalu Seriál Killer. Jeho hrdiny jsou studenti střední školy, kteří se potýkají s dospíváním, šikanou i manipulací ze strany sociálních sítí.

Česká televize na stream nasadí také dokumentární formát Novinářky. Jeho protagonistky, renomované novinářky Hana Čápová, Saša Uhlová a Jana Ustohalová se v něm stanou průvodkyněmi po opomíjených sociálních tématech.  

V cyklu Protivný sprostý matky bude herečka a moderátorka Tereza Dočkalová se svými hosty otevřeně a s nadhledem probírat rodičovství. Terezie a Zuzana z podcastu Vyhonit ďábla zase budou v pořadu Na záchodcích řešit intimitu, tělesnost a sebepřijetí u dospívajících.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme