Člen antidopingového výboru Polák: Hormonální léčba je dobrý krok, běžné ženy jinak nemají šanci

Atletky s vyšší hladinou testosteronu nebudou moci závodit na tratích od 400 metrů po míli, když nebudou brát léky na snížení tohoto hormonu v těle. Rozhodla o tom Mezinárodní atletická federace IAAF. Nové pravidlo začne platit od listopadu. Podle Michala Poláka z Antidopingového výboru ČR jde o správný krok, problém se prý netýká jen středně dlouhých tratí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Caster Semenyaová | Foto: Athit Perawongmetha | Zdroj: Reuters, Český rozhlas

„Jednoznačně je to dobrý krok. Už dávné minulosti se dělaly takzvané 'sextesty' a zjišťovalo se, jestli některé ženy nejsou transgender. Jestli jsou ženami, nebo mají zvýšené hladiny testosteronu natolik, že se v tomto ohledu blíží mužům,“ říká Radiožurnálu Michal Polák z Antidopingového výboru České republiky.

Nesrovnalosti s hormony nekončí. Semenyaová znovu nebude moci závodit mezi ženami bez léčby

Číst článek

Zřejmě nejznámější kauzou je v tomto ohledu případ jihoafrické běžkyně Caster Semenyaové. Sedmadvacetiletá atletka podstoupila hormonální léčbu už v roce 2011, kdy se IAAF poprvé pokusila omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu. Tehdy to mělo negativní vliv na její výkonnost.

„Její organismus je zkrátka jiný, než je organismus běžných žen, které se věnují atletice nebo jinému sportu. Pro běžné ženy je to nerovný souboj. Při stejné trénovanosti nemůžou nikdy vyhrát,“ připomíná Polák fakt, že dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů má mezi svými soupeřkami vrozenou výhodu.

Sportovní arbitráž CAS pravidlo o hormonální léčbě v roce 2015 zrušila, protože zvýhodnění atletek nebylo vědecky dokázáno. Teď už ale takové analýzy existují. V srpnu loňského roku se proto objevily náznaky, že se celá situace bude brzy řešit znovu.

Semenyaová 'nemá čas na nesmysly'

Semenyaová na tiskové konferenci po světovém šampionátu v Londýně další léčbu odmítla. „Nemám čas na nesmysly, žádná léčba. Podívejte se, já jsem atlet. Soustředím se jen na to, abych byla zdravá a konkurenceschopná.“

Sportovkyně s vyšší hladinou mužských hormonů ale nemusí být pouze atletky. Podobné případy se objevují i v jiných disciplínách.

„Problémy jsou v judu a je to velký problém ve vzpírání a dalších silových sportech. Nejde jen o atletiku,“ upozorňuje Michal Polák na to, že se jedná o daleko širší problém, který se týká více sportů.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme