Běžkyně Semenyaová uspěla u Evropského soudu, změna ‚testosteronového pravidla‘ se ale nechystá

Dvojnásobná olympijská šampionka Caster Semenyaová uspěla u Evropského soudu pro lidská práva s odvoláním kvůli „testosteronovému pravidlu" Světové atletiky. Soudní dvůr ve Štrasburku uznal, že je jihoafrická atletka kvůli nařízení o nutné hormonální léčbě pro atletky s přirozeně vyšší hladinou testosteronu obětí diskriminace.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Caster Semenyaová | Foto: Fabrizio Bensch | Zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletá běžkyně se narodila s rozdílným pohlavním vývojem (DSD) a nesmí soutěžit v disciplínách mezi 400 metry a mílí, aniž by užívala léky snižující hladinu testosteronu. O tom vede se Světovou atletikou spor od roku 2018, kdy atletický orgán pravidlo zavedl.

Úspěchy ve vodním slalomu, ragby či BMX. Čeští sportovci zažili rekordně úspěšné Evropské hry

Číst článek

Semenyaová při snaze rozhodnutí Světové atletika zvrátit dvakrát neuspěla v právních bitvách.

Po sérii odvolání a dočasném zrušení platnosti pravidla o povinné terapii pro běžkyně na středních tratích švýcarský soud obnovil „testosteronové pravidlo“ v roce 2019 a Jihoafričanka se od té doby snažila prorazit na sprinterských nebo delších tratích, na někdejší úspěchy na nich ale nenavázala.

Případ u Evropského soudu pro lidská práva směřoval proti švýcarské vládě za to, že nechránila práva běžkyně, a datuje se k rozhodnutí švýcarského nejvyššího soudu před třemi lety.

V obsáhlém rozsudku zveřejněném v úterý soud konstatoval, že švýcarská vláda nechránila trojnásobnou mistryni svět před diskriminací. Tamní Nejvyšší soud tehdy odmítl zrušit rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže (CAC) potvrzující pravidla Světové atletiky pro účast atletů s DSD.

Sociolog o stopce pro transgender atletky: Šance, že někdo splní nové podmínky, je prakticky nulová

Číst článek

„Jsme i nadále toho názoru, že regulace DSD jsou nezbytným, rozumným a přiměřeným prostředkem ochrany spravedlivé soutěže v ženské kategorii, jak po podrobném a odborném posouzení důkazů konstatoval i Mezinárodní sportovní arbitráž,“ uvedla v prohlášení Světová atletika.

„Žaloba byla podána proti švýcarskému státu, nikoli proti Světové atletice. Budeme ve spojení se švýcarskou vládou ohledně dalších kroků a vzhledem k silným nesouhlasným stanoviskům v rozhodnutí ji budeme vybízet, aby usilovala o postoupení případu Velkému senátu ke konečnému a definitivnímu rozhodnutí,“ upozorňuje Světová atletika na to, že rozhodnutí sedmičlenného senátu ESLP byla v poměru jen 4:3 ve prospěch Semenyaové.

„Do té doby zůstanou v platnosti stávající předpisy DSD, schválené radou Světové atletiky v březnu 2023.“

V prohlášení soudu se při oznámení rozsudku uvádí: „Soud zejména shledal, že stěžovatelce nebyly ve Švýcarsku poskytnuty dostatečné institucionální a procesní záruky, které by jí umožnily účinně přezkoumat její stížnosti, zejména proto, že její stížnosti se týkaly odůvodněných a věrohodných tvrzení o diskriminaci v důsledku zvýšené hladiny testosteronu způsobené rozdíly ve vývoji pohlaví."

Semenyaová tvrdila, že užívání léků snižujících hladinu testosteronu může ohrozit její zdraví a že rozhodnutí upírá jí a dalším sportovcům s DSD právo spoléhat se na své přirozené schopnosti.

Kvůli tomuto rozhodnutí nemohla obhajovat svůj titul v běhu na 800 metrů na olympijských hrách v Tokiu, které se konaly v roce 2021.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme