Zatím jsme v klidu, říká organizátor Jizerské 50 o nedostatku sněhu. Zakázány budou vosky s fluorem

Start Jizerské 50 v roce 2023 | Foto: Oto Bartovský | Zdroj: MFDNES + LN / Profimedia

Začátkem února se už po 57. poběží tradiční lyžařská Jizerská 50 a další doprovodné závody. Aktuálně je do Bedřichova přihlášeno téměř osm tisíc startujících ve všech kategoriích. Organizátoři věří, že sněhové podmínky nezpůsobí žádné komplikace – v současné době by se totiž závod nemohl jet.

Od zpravodaje z místa Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Na části tratě sníh je. Není však na celé. Nicméně do závodu ještě zbývá víc než měsíc. Co se týče sněhu, tak jsme zatím v klidu,“ říká za organizátory David Douša. Právě počasí hraje při Jizerské 50 důležitou roli. Jak bude druhý únorový víkend, zatím nikdo nedokáže stoprocentně říct. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si organizátora Jizerské 50 Davida Doušu

„Jsou výhledy na celou zimu a ty se zásadně různí. Od toho, že zima bude teplá až po předpovědi, že sem vtrhne polární vír a bude zima, jakou jsme dlouho nezažili,“ doplňuje.

Aktuálně je přihlášeno téměř osm tisíc lyžařů. Další ještě mají šanci. Neměli by ale otálet.

„Zatím je možné se hlásit na všechny závody. Očekáváme, že v horizontu týdne až dvou bude naplněná kapacita na 50kilometrový závod. Hodně se plní i závod na 25 kilometrů. Závody volnou technikou na 30 a 17 kilometrů jsou zatím na dvou třetinách kapacity, doporučuje Douša.

Vedle světové špičky se v Bedřichově objeví i české osobnosti – například profesor Jan Pirk, architekt a herec David Vávra, herec Jakub Kohák nebo cyklista Roman Kreuziger. A třeba olympijská vítězka Kateřina Neumannová nebo trojnásobný vítěz Jizerské 50 Stanislav Řezáč.

„Jizerka se stala asi největší akcí zimních sportovců u nás. Lákala mě především ta atmosféra,“ říká Neumannová.

Lyžaře znervózňuje zákaz fluoru, Koukal se bojí kontaminací. ‚Snad se nebudou dít naschvály,‘ říká

Číst článek

„Jsem rád, že se tu ten závod dělá a popularizuje Jizerské hory. Je to jeden z těch hezčích závodů,“ pochvaluje si Řezáč.

Zákaz fluoru

Stejně jako na závodech Světového poháru v běhu na lyžích, i na Jizerské 50 bude nutné počítat s uplatněním nového pravidla – nesmí se pro mazání používat žádné fluorové vosky. To platí pro všechny účastníky bez rozdílu.

„Všichni elitní i hobby závodníci jsou na stejné trati v ten samý čas. Zákaz platí pro všechny, aby bylo dodrženo pravidlo fair play. Zatím nechceme penalizovat, ale závodníky v té hobby části edukovat, proč ten zákaz je, a proč je dobré ho dodržovat,“ komentuje novinku Douša.

Pavel Petr, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme