Harrachovské můstky přerušují provoz. ‚Pustit tam sportovce je nebezpečné,‘ vysvětluje ČOV

Skokani na lyžích nemohou trénovat na středních můstcích v Harrachově. Český olympijský výbor informoval, že společnost, která areál spravuje, kvůli havarijnímu stavu přerušila jejich provoz.

Harrachov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skokanské můstky v Harrachově, ilustrační foto

Skokanské můstky v Harrachově, ilustrační foto | Foto: Ondřej Vaňura, Martin Pařízek

„Klasický areál Harrachov jsme převzali ve stavu před insolvencí. Postavili jsme společnost na nohy, čtyři roky jsme můstky drželi v chodu a financovali jsme provoz areálu. V tuto chvíli a za nynějšího stavu už ale můstky bohužel dál v provozu udržovat nemůžeme. Je nebezpečné pustit sportovce na dva ze tří středních můstků, které dosud fungovaly, a také na vlek, kterým se skokani dostávají nahoru,“ napsal v tiskové zprávě Českého olympijského výboru generální sekretář Petr Graclík.

Stavem můstků v Harrachově se zabýval i premiér v demisi Andrej Babiš

Číst článek

Podle posudku ČOV platí havarijní stav u konstrukce můstku K90, nájezdu můstku K40, věže trenérů a vleku, které do zajištění nesmí být používány. Stavby jsou podle něj na konci životnosti.

„I když je to pro nás z pohledu sportovního i historického těžké rozhodnutí, prodlužovat agónii postrádá smysl. Z pohledu tréninkového procesu skokanů či sdruženářů a mládeže je to komplikace, protože budeme muset výpadek tohoto tréninkového centra nahradit. Možná se to i prodraží, jelikož budeme muset využívat například zahraniční můstky,“ přemýšlí prezident Svazu lyžařů Lukáš Sobotka.

Dominantou areálu v Harrachově je jeden z pěti mamutích můstků pro lety na lyžích na světě, velký můstek je uzavřen už 10 let.

Stavem areálu se po návštěvě vlády v Libereckém kraji před dvěma měsíci zabýval i premiér v demisi Andrej Babiš.

„Samozřejmě si to napíšeme do seznamu potenciálních investic do sportovní infrastruktury. Je to investice do turistického ruchu, je to sice o sportu, ale myslím si, že je potřeba abychom zainvestovali do toho areálu, aby se tam vrátili zase lidi,“ prohlásil v březnu.

Podle šéfa společnosti Klasický areál Harrachov, která můstky spravuje, by obnova středních můstků stála přibližně 110 milionů korun, dalších 160 – 200 milionů by bylo potřeba na mamutí můstek.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme