Tradice stará 45 let. Češi a Slováci v USA závodí každý rok ve slalomu na lyžích při Bača Cupu

Na Vysočině v Novém Městě na Moravě se v neděli jely poslední závody mistrovství světa v biatlonu. A v pohoří Allegheny v americké Pensylvánii se jelo mistrovství českých a slovenských krajanů na východním pobřeží Spojených států ve slalomu. Soutěžilo se jak na lyžích, tak na snowboardu. Startovalo se v nejvýše položeném lyžařském středisku státu Pensylvánie Blue Knob ve výšce 950 metrů. Závody nazvané Bača Cup se letos konaly po pětačtyřicáté.

Od stálého zpravodaje Allegheny Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přes noc napadlo v Pensylvánii 12 centimetrů prašanu a sněhová děla pracují naplno, takže podmínky pro závod jsou takřka ideální. Na vrcholu Blue Knob vydává Dáša Fletcherová startovní čísla závodníkům. Její otec, člen amerického Sokola Jiří Václav Parma, Bača Cup založil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Pavla Nováka

„Letos se na závody přihlásilo 76 účastníků. Pro jednotlivá čísla jsou vyhrazené časové úseky, ve kterých musejí být u startovní branky, aby si jezdci mohli nechat svůj výkon změřit. Nejmladšímu závodníkovi je pět a tomu nejstaršímu přes 76 let,“ vyjmenovává Fletcherová.

„Dřív jsem to jezdil na snowboardu, tak naděje byly velké. Jenže to bylo před dvaceti lety. Letos jsem přesedlal na lyže, protože jsem se přehoupl přes určitý věk. Zatím jsem tu neviděl svého největšího soupeře, který mě poráží, takže doufám, že se to letos povede,“ věří si náčelník washingtonského Sokola Míra Honzák.

Dojet ve zdraví

Hlavní organizátor Carl Fletcher oznamuje začátek závodu a první účastníci se řítí svahem. Někteří závodníci vjíždějí do zatáček velmi těsně a hůlkami naráží do branek.

Dílo, které vtahuje. Rok České hudby pokračuje, ve Washingtonu zazněly Dvořákovy Slovanské tance

Číst článek

„Jsem vysoký a mám dlouhé lyže, tak jsem trochu nervózní, jak budu vjíždět do těch zatáček,“ říká jeden z účastníků Dominik.

Věra Navrátilová přijela na svah v Allegheny z New Yorku. „Jsem tu poprvé a jsem velice ve stresu. První zatáčka je poněkud prudká a bavili jsme se ostatními, že ten vjezd na svah může být kritický,“ přemítá a dodává, že je pro ni nejdůležitější si na svahu nic nezlomit.

Právě to je podle podle hlavního organizátora Bača Cupu Carla Fletchera vždycky úspěch, když se všichni bez šrámů a zranění sejdou u Fletcherů v salaši, kterou postavil jeho tchán, zakladatel Bača Cupu. Rozdají se medaile a zpívá se.

Pavel Novák, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme