Půl sjezdovky po ledovci a půlka po přírodním sněhu. Alpské lyžařky čeká novinka ve Světovém poháru

Alpské lyžařky se v pátek tréninku sjezdu nedočkaly. V Cervinii od noci sněží a navíc fouká silný vítr na vrcholcích hor, který je tím hlavním důvodem, proč se tentokrát lyžařky nedostaly na trať. Ta je hodně diskutovaným tématem. Půlka sjezdovky vede po ledovci, půlka po přírodním sněhu. I svým profilem je trať jedinečná, žádné jiné ve Světovém poháru se nepodobá.

Cervinia Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezdařky čeká o víkendu v Cervinii v rámci Světového poháru nevyzpytatelná trať

Sjezdařky čeká o víkendu v Cervinii v rámci Světového poháru nevyzpytatelná trať | Zdroj: Profimedia

Federice Brignoneové přijde sjezdovka snadná, prý nemá ani moc zatáček. Italka ji podobně jako ostatní lyžaři nezná, trať je vymyšlená z kombinace čtyř různých sjezdovek mezi švýcarskou horou Gobba di Rollin a cílem u italského jezera Cime Bianchi v nadmořské výšce skoro 2 600 metrů nad mořem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si alpské lyžařky, jak se chystají na trať v Cervinii, která je pro všechny velkou neznámou

„Když je nízká viditelnost, je hodně těžké poznat, jak vysoko vás jednotlivé skoky vyhodí. Nahoře udělali pořadatelé skvělou práci a sjezdovka je krásně ledovatá. Spodek je hodně pomalý a měkký, ale protože tam jsou skoky, tak to tolik nevadí. A navíc tam naberete vysokou rychlost, zhruba 145 kilometrů v hodině. Ale ani mi to nepřišlo, že jedu tak rychle,“ popisovala zdejší trať vítězka úvodního obřího slalomu v rakouském Söldenu Lara Gutová-Behramiová.

Novinka v kalendáři

Kalendář Světového poháru je víceméně stálý, pár středisek se přejmenuje, pár se jich střídá. Závodní zastávka ve Špindlerově Mlýně se v něm objevuje v pravidelných intervalech. Ale tohle je novinka, kterou ani jedna z nejzkušenějších lyžařek v seriálu Slovinka Ilka Štuhecová nepamatuje.

„Po několika letech tu je novinka. Je skvělé, že tu je nějaké oživení. Je to jen o tom, kdo se tomu rychleji a lépe přizpůsobí. Všichni jedeme ze stejné nuly zkušeností s touhle tratí,“ uvedla Štuhecová.

Jenže na rozdíl od dvojnásobné mistryně světa ve sjezdu Štuhecové budou na startu i ženy, které mají nulové zkušeností se sjezdy ve Světovém poháru. Jednou z nich je Tereza Nová a pro tu už trať ze Švýcarska do Itálie tak snadná není.

„Nejtěžší pro mě bude ta prudká pasáž, kde si musím udržet správnou techniku a zároveň to nijak nepodjíždět ani nenadjíždět. Po prohlídce se mi trať hodně líbila, najdeme tam všechno včetně skoků, rovinek a zatáček,“ říkala pětadvacetiletá česká lyžařka Nová.

Premiérový přeshraniční závod by měl začít v sobotu v 11.45.

Martin Charvát, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme