Animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo okouzlujícím způsobem aktualizuje loutkovou tradici

Ze snímku Tonda, Slávka a kouzelné světlo | Zdroj: Cinemart

Režisér a výtvarník Filip Pošivač v novém filmu rozvíjí nejlepší tradice české animace pro děti a rodiče. Je to pastva pro oči. Tonda, Slávka a kouzelné světlo je animovaný film o dětech a jejich zvláštních darech, které se ovšem můžou zdát prokletím. A také o rodičích a geniu loci jednoho starého domu.

Premiéry Pavla Sladkého Starý dům Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek vypráví o Tondovi, jehož tělo svítí, a tak ho rodiče pořád mají potřebu chránit před světem. Také je o Slávce, dceři baletky na konci kariéry, která se přistěhuje k Tondovi do jeho podivuhodného starého domu.

Hrdost na nositelství odkazu nestačí. Bratři ukazují příběh Mašínů dramaticky a zdánlivě střízlivě

Číst článek

Sedmatřicetiletý Pošivač je absolvent filmové a televizní grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Působí jako režisér, natočil například půvabný půlhodinový snímek Až po uši v mechu, který je zdarma ke zhlédnutí online.

Jako výtvarník se podílel na úspěšné sérii filmů a večerníčků Mlsné medvědí příběhy, kterou režírovaly Alexandra Májová a Kateřina Karhánková. Další celovečerní film o medvědech přijde do českých kin na konci listopadu. Kromě toho Pošivač pracuje jako ilustrátor, například u knih Petra Borkovce nebo Jany Šrámkové.

Složitý svět v barvách

Právě spolupráce se Šrámkovou vedla i ke vzniku společného scénáře Tondy, Slávky a kouzelného světla. Příběh vystavěli na vstřícnosti vůči odlišnostem, toleranci a citlivosti. Jedno z dětí má hyperprotektivní rodiče, kteří ho drží (doslova) na provázku, a druhé zase ve smutku se utápějící matku zvyklou na to, že se svět točil kolem jejích potřeb. Malá sousedka zase trpí hrubou výchovou své ambiciózní a hulvátské matky.

Nejde ale jen o postavy nedospělých hrdinů. Například zdánlivě nerudný starý domovník (s hlasem Pavla Nového) také postupně objevuje skrytou něhu. Film dětem nezastírá, že svět je komplikovaný, plný smutků, konfliktů a nepochopení, ale i hrubosti a zla. Pomáhá ale malým divákům nacházet opěrný bod ve vzájemnosti, toleranci a upřímnosti. Nejvhodnější bude pro děti mladšího školního věku.

Pošivač aktualizuje tradici tuzemského loutkového filmu pro současné mladé publikum. Jeho Tonda, Slávka a kouzelné světlo je po dílech Myši patří do nebe nebo Moje slunce Mad zároveň dalším domácím titulem, který přenáší úspěchy české animace z poslední doby na pole celovečerní tvorby.

Výtvarně se režisér inspiroval Jiřím Trnkou, loutkovou animaci následně doladil digitálními vizuálními efekty – v titulcích snímku, který vznikl v česko-slovensko-maďarské koprodukci, najdeme celý tým indických programátorů. Zjevná je ale i pocta Japonci Hajaovi Mijazakimu, jednomu z globálně nejslavnějších tvůrců anime.

Podstatná témata

Film staví na poetické stránce, která pomáhá rodinnému publiku prezentovat podstatná témata. Se zkušeností ze dvou projekcí s věkově různorodým publikem lze říct, že Tonda, Slávka a kouzelné světlo není snímek, který by děti strhl natolik, že by sledovaly plátno a ani nedutaly. Spíše během filmu otevírají vztahová témata, která ve filmu rozeznávají, a mají tendenci o nich přemýšlet, a to i nahlas.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo

animovaný film
ČR/SK, 2023, 82 min

Režie: Filip Pošivač
Scénář: Jana Šrámková
Hrají: Michael Polák, Antonie Barešová, Ivana Uhlířová, Matěj Hádek, Jana Plodková, Pavel Nový, Jaroslav Plesl, Sabina Remundová, Eva Holubová

 

Pro dospělé se ale také najdou nějaká témata, jako například transformace domovní organizace a chování rodičů, nebo zajímavosti, jako je vizuální ztvárnění některých loutek podle tváří herců a hereček, kteří je dabují (Ivana Uhlířová, Eva Holubová a další).

Samostatný odstavec si zaslouží barevné ladění filmu. Pošivač a jeho štáb, například kameramanka Denisa Buranová, vybavili snímek pastelovými barvami ve velmi pestré škále. Tvůrci v některých scénách kombinují oranžovou s fialovou a černo, nebo v nezabydleném bytu prostoupeném úzkostí a smutkem zase černou, zelenou a šedou. Scény v domovníkově skleníku jsou pak přírodním rájem barev v náruči zelené.

Tonda, Slávka a kouzelné světlo si tedy z vícero důvodů zaslouží pozornost dětí i rodičů a dlouhý život v kinech.

Snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo v červnu zahájil zlínský festival pro děti a mládež, v soutěži ho uvedl také Mezinárodní festival animovaného filmu v Annecy. Česká kina ho hrají od 2. listopadu 2023.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme