VIDEO: Capaldiho na koncertě trápily projevy Tourettova syndromu. Jeho hit dozpívali fanoušci

Při vystoupení slavného skotského zpěváka Lewise Capaldiho na festivalu v Glastonbury za něj jeho hity dozpívali fanoušci. To se občas na koncertech stává, tentokrát to ale nebyla plánovaná součást vystoupení, ale fanoušci tak pomohli ve chvíli, kdy zpěváka přímo na pódiu zradila psychika.

Video Glastonbury Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lewis Capaldi vystupuje na festivalu Glastonbury

Lewis Capaldi vystupuje na festivalu Glastonbury | Foto: Jason Cairnduff | Zdroj: Reuters

Opravdu to nebyl jen moment, kdy muzikanti chtějí publikum zapojit, otočí mikrofony směrem k publiku a nechají ho zazpívat, zpravidla známý kus některého z oblíbených hitů. I když na první poslech to během hraní hitu Someone You Loved mohlo působit

To, co je z nahrávky patrné jen částečně, naplno odhalují video záběry z toho vystoupení. Capaldimu ve skutečnosti selhal hlas a následně se u něj začaly projevovat tiky v obličeji a pažích. Fanoušci, kterých se podle odhadů stanice BBC pod pódiem Pyramida sešlo na 100 tisíc, ale jeho nesnáze vycítili a píseň pořádně naplno zpívali za něj.

Teprve šestadvacetiletý Capaldi při tom byl viditelně silně dojatý, fanouškům se omluvil a řekl, že ho nějaký čas lidé neuvidí vystupovat, možná už nikdy. Později dokonce naznačil, že s hudbou skončí. Každopádně nadcházejí čas chce věnovat léčení.

O2 arenu by ‚uřval‘ klidně i bez mikrofonu. V Praze vystoupil skotský zpěvák Lewis Capaldi

Číst článek

Capaldi trpí takzvaným Tourettovým syndromem. Je to vrozené neuro-psychiatrické onemocnění. Charakteristické jsou pro něj pohybové tiky jako například mrkání, prudké záškuby hlavy, šíje nebo horních končetin. Dalším typickým znakem jsou i projevy zvukové, například odkašlávání, mumlání nebo nenadálé výkřiky.

Onemocnění se jmenuje podle francouzského neurologa Georgese Gillese de la Tourettea. Ten v roce 1885 publikoval příběhy devíti pacientů s křečovitými tiky. Zatím není známo, odkud se nemoc bere. Vědci ale mají za to, že ji způsobuje genetika a vliv prostředí.

V případě Capaldiho být projevy onemocnění částečně způsobené stresem spojeným s vystoupením před velkými davy. První příznaky u sebe ale začal Capaldi sledovat během pandemické karantény, kdy skládal písně na své druhé sólové album.

Jeho debut s názvem Divinely Uninspired to a Hellish Extent mělo v roce 2019 obrovský komerční úspěch. V Británii byla deska nejprodávanější i v následujícím roce 2020. Úspěch ale zpěváka svázal.

Do pražské O2 areny míří Lewis Capaldi. Britský zpěvák proslul písní Someone You Loved nebo Fade

Číst článek

Trpěl strachem, že jeho druhá deska nebude ani zdaleka tak dobrá a oblíbená. Ale byly to plané obavy. Druhá řadovka s titulem Broken by Desire to Be Heavenly Sent se letos v květnu stala v Británii nejrychleji prodávanou deskou.

Na jeho nemoc neexistují léky. Lidé trpící syndromem jen mohou podstupovat psychoterapie a kognitivně-behaviorální terapie. Měli by se přitom vyhýbat stresovým situacím, a předejít tak všem pohybovým a zvukovým tikům.

I proto Lewis Capaldi po svém vystoupení v Glastonbury řekl, že se možná už nikdy na pódia nevrátí. V jiném tweetu ale také napsal, že pokud to zvládne, doufá, že na něj budou lidé zase chodit. Podle reakcí na festivalu se dá předpokládat, že tento mladý skotský zpěvák nebude mít o fanoušky nouzi.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme