SOUTĚŽ: Historie lidí ve válce. Vyhrajte Odnes můj žal, sbírku reportáží z Ukrajiny

Ruská nezávislá novinářka a válečná reportérka Katěrina Gordějevová zachytila osudy lidí těžce poznamenaných válkou na Ukrajině. Na souboru mimořádně působivých reportáží začala pracovat hned po 24. únoru 2022. Poslední zaznamenané události se odehrávají v únoru 2023. O knihu Odnes můj žal hrajeme tento týden v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha zvaná Matka vlast v Kyjevě

Socha zvaná Matka vlast v Kyjevě | Foto: Thomas Peter | Zdroj: Reuters

„Jednoho dne odešel tchán s dalšími chlapy pro vodu a už se nevrátil. Nikdo z těch tří se nevrátil. Dodnes nevíme, kde je jeho tělo, kdo a jak ho pohřbil. Najít mrtvého člověka, poznat ho a pohřbít bylo v těch dnech zhola nemožné. Řeknu to ještě jinak – bylo to vedlejší,“ popisuje Inga. 

Pochází z Charkova, ale v počátcích války na Ukrajině bydlela v Mariupolu. U moře, jak zdůrazňuje.

Mají kukly? Tak popište jejich hlas. Jak sběratelka příběhů dokumentuje ruské válečné zločiny

Číst článek

„Všechno jsem to už dřív prožila ve snu,“ říká s tím, že ji už od dětství trápily noční můry o válce. Často se jí třeba zdálo o Stalingradu – s podrobnostmi, které nemohla znát, jako jsou ulice, jejich názvy, zničené domy.

Ve snech musela s dítětem doběhnout na roh dvou ulic. V tom, který se jí opakoval nejčastěji, na místo nikdy nedoběhla. Špatně zahnula, spletla si dům nebo se ozval výbuch a ona dítě ztratila.

„Byl to takový můj věčný nesnesitelný děs: neochránila jsem svoje dítě, já žiju – a ono ne,“ vypráví. „Ale když se to doopravdy stalo, necítila jsem nic. Jako bych věděla, že se to stane. Rozumíte mi, o čem mluvím? Protože jinak mi nikdo nerozumí.“

Příběh Ingy je jedním ze čtyřiadvaceti – symbolicky zvolených podle osudného únorového data ruského vpádu – osobitých vyprávění, které dávají čtenářům nahlédnout do myšlení i cítění rozličných lidských povah.

Tento týden hrajeme v knižní soutěži o publikaci Odnes můj žal od Katěriny Gordějové | Zdroj: Nakladatelství Maraton

Katěrina Gordějevová pracovala až do roku 2012 jako válečná reportérka pro federální televizní kanál NTV, kde podávala svědectví o bojích v Čečensku, Afghánistánu a Iráku. Z televize odešla kvůli nesouhlasu s programovým zaměřením a později, v roce 2014, po ruské anexi Krymu opustila Rusko.

V roce 2020 založila na YouTube vlastní kanál, který má dnes více než 1,5 milionu odběratelů. Při natáčení dokumentu Lidé ve válce navštívila desítky uprchlických center a táborů v Evropě i v Rusku. Její tříhodinový film zhlédlo více než 2,5 milionu lidí.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Podle knih Káti Gordějevové se jednou bude učit historie. Nikoli historie válek, ale historie lidí ve válce,“ věří nositelka Nobelovy cena za literaturu z roku 2015 Světlana Alexijevičová. „Od prvních dnů války dennodenně zapisuje, jak se vyrovnáváme s nelidským prožitkem aktuálního dění.“

V srpnu 2022 byla Gordějevové udělena Mezinárodní novinářská cena Anny Politkovské. V záři téhož roku ji ruská vláda označila za „zahraničního agenta“.

Knihu Odnes můj žal vydalo v českém překladu Václava Štefka nakladatelství Maraton. Ruský originál vydán nebyl a pravděpodobně v autorčině vlasti v dohledné době ani nevyjde.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 publikací Odnes můj žal, napište nám až do tohoto pátku 3. listopadu do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém roce získala Katěrina Gordějevová Mezinárodní novinářskou cenu Anny Politkovské?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme