Jste také ‚foodpornista‘?

Na tento dle mého hanlivý název pro fotografie pěkně vypadajícího jídla jsem nedávno narazila v souvislosti s recenzí filmu Umění jíst a milovat. Nečetla jsem ji, jenom jsem přelétla článek očima, to přirovnání mě totiž odradilo dalšího čtení. Nejsem puritánka, ale zarazilo mě spojení dvou úplně rozdílných disciplín souvisejících spolu snad jedině v případě, že by se tomuto druhu filmování věnoval nějaký kuchař nebo kuchařka.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britové především milují bagel se sýrem a uzeným lososem, nejsem si jistá, že ho onačují jako foodporn

Britové především milují bagel se sýrem a uzeným lososem, nejsem si jistá, že ho onačují jako foodporn | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Později jsem se tomu slovu věnovala o něco víc a mohu potvrdit, že jde hlavně o povedený tah, jak přilákat jistou sortu čtenářů.

Ale na film Umění jíst a milovat jsem se šla podívat. Bylo nás pět – to není Poláček, ale počet diváků v sále. Se dvěma dámami jsem po představení krátce promluvila a zeptala se: „Líbilo?“ „Moc! Jenom nevíme, jak po tomhle máme jít na domluvenou večeři, to nejde!“

Gurmáni ocení perfektně upečené kuře, zda jde o foodporno, je ale otázka | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Zda šly na jídlo nebo ne, netuším. Ovšem vím, že já jsem odcházela plná hezkých zmatků, chutí, lítosti a spokojenosti. Na souvislost s filmy pro dospělé jsem po celou dobu sledování nenarazila.

O co jde

Je jasné, že při pátrání po termínu „food porn“ nepůjdeme zase až tak do minulosti, i když v rychlosti běhu času se to tak nejeví. První zmínku má na svědomí novinář Alexander Cockburn, v prosinci roku 1977 napsal do The New York Review of Books článek nazvaný „Gastroporno“.

Z článku uvedu citaci: „Skutečné gastroporno vzrušuje tím, že nabízí barevné fotografie jídel prezentovaných tak, že vzbuzují pocit nedosažitelnosti.“ Autor však nezůstal jenom u toho. Přípravu jídel za použití různých metod přirovnával k sexuálním praktikám. Inu, chtěl být čtený, chápu…

V malinko jiném duchu se vyjádřila i spisovatelka Rosalind Cowardová v knize „Touhy žen“ z roku 1984, kde píše, že vaření jídla a jeho skvělá prezentace je akt služby. Food porno, když už to tak musíme nazývat, spojuje vaření s jeho prezentací s využíváním filmařských triků jako je nasvícení a retušování.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vychází už 11. září v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě.

Ne vždy je však výraz food porn spojen se super gastronomií. Ve Spojených státech se výraz „potravinářské porno“ spojuje s nezdravými pochoutkami s vysokým obsahem tuku. Británie si také přihřála svou polívčičku. V devadesátých letech, kdy běžela kuchařská TV show „Two Fat Ladies“, byly jejich recepty plné másla a smetany přirovnávány k „pornografickému potěšení“.

Hovořím o dobách pravěku sociálních sítí a termín, byť chytlavý, by neměl dlouhou životnost. Tu mu zabezpečil až všudypřítomný internet a chytré telefony.

Bouře ve sklenici vody

Kupodivu počátek možnosti šířit fotografie skvělého jídla ze špičkových podniků mohl být i jeho koncem. Vše začalo v Mekce moderní gastronomie. Revoluční povaha Francouzů je známá a projevila se i v restauracích.

Kuchařům vadilo, že si lidé jejich talířové výtvory fotili a hned je dávali na sociální sítě. Majitelé restaurací začali uvažovat, že focení ve svých prostorách zakážou, neboť jsou porušována autorská práva. Křik byl slyšet především od věhlasných šéfkuchařů z michelinských restaurací.

Hlasitě se ozval tříhvězdičkový michelinský šéfkuchař Gilles Goujon z restaurace L’Auberge du Vieux Puit, který problém vyhrotil slovy: „Bere mi to moje duševní vlastnictví, někdo by mohl začít moje recepty kopírovat. Navíc ty ledabylé fotky nevypadají zrovna nejlépe a nevytvářejí o naší práci nejlepší dojem, je to pro nás nepříjemné.“

I jednoduchá jídla mohou vzbudit touhu být označována jako foodporno | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Od slov k činům přešla na první pohled jemná dáma Joann Makovitzkyová, která se o „foodpornistech“ vyjádřila vcelku drsně: „Lezou mi tady po nábytku a po židlích, aby měli co nejlepší úhel na focení. Jenže tady nejste u sebe doma v jídelně.“ Ve své newyorské restauraci Tocqueville vydala zákaz fotografování a omezila signál pro mobilní telefony.

Vše bylo marné. Možná měli odpůrci focení pravdu a něco na tom bylo, možná ne, ale faktem je, že se záměr nepovedl. Síla „lidu“ byla větší a cvakající lavina a následné rozesílání snímků po sítích bylo nezastavitelné. Jak už to bývá, na jejich podporu se objevily i opačné  názory, kdy řada restauratérů focení naopak uvítala, neboť si větší bezplatnou reklamu ani přát nemohla.

Food porno

Focení receptů a filmy pro dospělé je taková filmařská u jednoho a často fotografická lež u druhého. Většinou je vše naaranžováno, aby byl divák a pozorovatel vtažen do děje. Aby byla vzbuzena touha a chutě, a to je snad jediný, byť marginální důvod proč spojovat gastronomii s pornografií.

U sladkých zákusků a jiných máslových sladkých pochoutek můžete vidět označení foodporno | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Mně se to letité pojmenování, které začalo být oprašováno, veskrze nelíbí. Je to hloupý název a přirovnání už ani nepokulhává, je to spíše chůze o jedné noze bez berlí. Proč bychom si měli pohled na vyfocené jídlo spojovat s pornografií?

Chápu, jedná se o ideální strategii, jak jídlo prezentovat a prodat. Ať už jde o obchodníky s ingrediencemi nebo o konkrétní restaurace. Fotograf dokáže probudit chuť čerstvostí, přípravou, aranžováním na talíř, krásně připraveným stolem až po záběr detailů.

Pokud vidíte paralelu s lechtivými filmy pro dospělé, jenom připomínám, že úplně stejně se například fotí móda, nové luxusní auto, šperky, hodinky plné diamantů, zlatá plnicí pera, parfémy a řada dalších věcí z reklam a letáků. Říkáme tomu snad fashions porno, car porno, jewelry porno nebo parfume porno?

Čokoládová kolečka ve vánočním podání, mohly by se nazvat foodpornem | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Neříkáme! Dobré, kvalitní a krásné jídlo si to označení vysloužilo jenom proto, že bylo první na ráně a žurnalista Alexander Cockburn stál o vyšší čtenost svého článku.

Přesto vidím jednu podobnost. Při aranžování a focení pro prestižní stránky magazínů se i podvádí. Utíká se od reality. Jídla jsou často nedovařená, část příloh se podává jinak, než stanovují postupy přípravy. Správně dokončené jídlo by vyfocené bez dodatečných úprav často ztratilo sex-appeal, stejně jako herci, herečky a děj ve filmech pro dospělé, kde je realita úplně mimo, ale kdo chce, ať se dívá na cokoliv!

Je to vždy o hře na maximální efekt. Což potvrzuje i fakt, že se v zahraničí objevilo dost úplně normálních kuchařek s „porn“ názvem.

 … a víte co?

Přiznám se, že podle pojmenování z roku 1977 a díky současnému vývoji báječné mobilní techniky a sociálním sítím jsem i já foodpornistkou. Tedy donedávna jsem to ani netušila a to slovo začínám čím dál víc nesnášet.

Na každý pád však foťte, ochutnávejte a popisujte i nadále skvělá jídla, skvělé restaurace a destinace, kde se nacházejí. Pomůže to gastronomii, restauracím i našim chutím i za cenu, že jsme bráni coby vyznavači food porna!

… hrozné slovo.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme